NEOSPORNA ULOGA PREHRANE U NASTANKU ŽUČNIH KAMENACA

Kada žuč "zaboli"

Sandra Krstev Barać

Datum objave: 16. 07. 2019.

Probava hrane skup je kompleksnih, ali dobro usklađenih procesa koji se međusobno nadopunjuju u postizanju krajnjeg cilja: iskorištenju energije i hranjivih tvari.

U konstantnoj međuigri probavnih organa i njihovih sekreta, pomalo, u očima javnosti, zanemarena žuč ima važnu ulogu.

Žuč je, naime, sekret jetrenih stanica s nekoliko važnih funkcija u probavi hrane, konkretno masti. Tako žučne soli raspršuju masnoće iz hrane u manje čestice koje onda postaju dostupne enzimima za razgradnju. Žučne soli, također, pomažu u apsorpciji masnih kiselina, kolesterola i drugih masnoća.

U industrijaliziranim zemljama, što zbog načina života i nepravilne prehrane, što zbog genetskih predispozicija, velika je učestalost stvaranja najčešće bolesti žučnih puteva – žučnih kamenaca.  Zanimljivo je da je u nastanku žučnih kamenaca jasno vidljiva uloga prehrane.

Iako tek polovica osoba sa žučnim kamencima osjeća simptome, kada se oni pojave nisu nimalo zanemarivi. Riječ je o snažnoj boli uzrokovanoj pomicanjem kamenca, a nerijetko se javlja osjećaj mučnine i povraćanje. Kamenci u žučnim vodovima mogu dovesti i do raznih komplikacija poput akutne upale žučnog mjehura, pankreatitisa i opstrukcijskog ikterusa.

Prehrana i žučni kamenci

Prehrana ima neospornu ulogu u tvorbi žučnih kamenaca. Danas je poznato da su prekomjerna tjelesna masa, a osobito pretilost, rizični čimbenici za pojavu žučnih kamenaca. Pri tome nije toliko ključan ukupni kalorijsku unos, koliko energetska neravnoteža potencirana nedovoljnom tjelesnom aktivnošću.

Zanimljivo je da se naglim mršavljenjem povećava rizik od stvaranja žučnih kamenaca, ali i bolnih napadaja, zbog čega je kod osoba koje već pate od žučnih kamenaca potreban izniman oprez i obavezna pomoć stručnjaka.

Jasno je i sasvim logično da prehrana koja obiluje mastima i kolesterolom (dakle, tipična „zapadnjačka prehrana“)  potiče prekomjerno izlučivanje žuči i samim time povećava stvaranje kamenca. Također, obilje rafiniranih i jednostavnih ugljikohidrata pogoduje nakupljanju suvišnih kilograma te može potencirati tvorbu žučnih kamenaca. Nadalje, niski unos prehrambenih vlakana također povećava rizik jer usporava peristaltiku i pražnjenje crijeva, a time se pospješuje taloženje kolesterola u žučnom mjehuru.

Žuč nije imuna niti na suvišak bjelančevina, osobito onih životinjskg porijekla, u prehrani. Naime, unos velikih količina bjelančevina dovodi do većeg gubitka kalcija i mokraćne kiseline što potiče nastanak kamenaca.

Iz svega navedenog ne čudi podatak da znanstvene studije opetovano pokazuju manji rizik nastanka žučnih kamenaca u vegetarijanca. Vegetarijanci su mršaviji, konzumiraju više vlakana i manje kolesterola, a ti čimbenici imaju zaštitnu ulogu u prevenciji stvaranja žučnih kamenaca.

Kako si pomoći?

Ukoliko imate žučne kamence pravilnom prehranom možete olakšati svoje stanje. Tako će jelovnik bogat namirnicama koje sadržavaju značajne količine prehrambenih vlakana – svježe voće i povrće, kuhani sušeni grah i grašak, cjelovite žitarice – te siromašan mastima, pomoći kod ove tegobe. Svakako valja izbjegavati masno meso, pržena i pohana jela, jaja, zrele i masne sireve, agresivne začine (luk, papar, crvena paprika...) te suviše topla ili hladna jela.

Valja imati na umu da pretjerena restrikcija unosa masti (ispod 10 g dnevno), ili potpuno izbacivanje masti iz prehrane također može rezultirati nastankom žučnih kamenaca.

Evo nekoliko savjeta kako do adekvatnog unosa masti:

  1. Piti niskomasno mlijeko (do 1% mliječne masti) i konzumirati mliječne proizvode s niskim udjelom mliječne masti
  2. Crveno meso u svome jelovniku zamijeniti bijelim (piletina, puretina) i ribom
  3. Kod pripreme mesa, radije ga kuhati nego pržiti
  4. Jaja konzumirati veoma oprezno
  5. Prehranu temeljiti na svježoj, sirovoj i neprerađenoj hrani
  6. Uključiti bogatstvo voća, povrća i sokova u prehranu
  7. Izbjegavati rafinirani šećer i slatkiše, te kofein i čokoladu
  8. Izbjegavati stare mahunarke i jela koja nadimaju
  9. U orašastim plodovima uživati umjereno
  10. Svakodnevno koristiti oko 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja jer ono sadrži tvar koja pomaže smanjenju razine kolesterola u žučnom mjehuru, a samim time štiti i od žučnih kamenaca
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Jetra i žuč,

Komentari