Vitaminoteka

Datum objave: 11. 06. 2019.

Jetra je najveća žlijezda i drugi organ po veličini u ljudskom organizmu, a ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerirati. 

Jetra je „tihi organ“, ne buni se, pa je uglavnom zanemarujemo dok nešto ozbiljno ne pođe po zlu. Stoga je od velike važnosti dobro upoznati sve što naša jetra voli i što joj pomaže u obavljanju njenih brojnih zadaća. 

Fiziološka funkcija jetre

Naša jetra svakodnevno obavlja izuzetan posao kako bi nas održala živima i zdravima; igra ključnu ulogu u metaboliziranju hrane koju jedemo te u procesu detoksikacije koji nas štiti od štetnog utjecaja brojnih toksina kojima smo izloženi.

Apsorpcija nutrijenata velikim se dijelom odvija sudjelovanjem jetre. Sve tvari koje unesemo u organizam dolaze u jetru, gdje se razvrstavaju na toksine i ostale molekule. Snažnim sustavom detoksikacije jetra pretvara lijekove i toksine u molekule koje se mogu eliminirati iz organizma putem bubrega (mokraćom) ili crijeva (fecesom). Jetra je odgovorna za sintezu većine proteina koji cirkuliraju u krvi, te predstavlja organ koji ima ključnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi. Tjelesne potrebe za glukozom bilježe se u jetri, te se glukoza osigurava organizmu probavom hrane ili razgradnjom glikogena - skladišnog šećera u jetri i mišićima. Kod produljenog gladovanja, kada nije moguće osigurati glukozu probavom, a rezerve u jetri su potrošene, u jetri se pokreće proces kojim iz aminokiselina ili drugih molekula nastaje glukoza. Metabolizam masti također je usko vezan uz jetru. U jetri nastaje kolesterol, a ujedno se u jetru doprema i kolesterol iz krvi. Eliminacija kolesterola iz jetre odvija se putem žuči.

Namirnice koja gode jetri

Namirnice koje pozitivno djeluju na rad jetre mogu se podijeliti u dvije kategorije – namirnice koje potiču proces detoksikacije te namirnice bogate antioksidansima koji štite jetru tijekom detoksikacije.

Kao namirnice sa blagotvornim djelovanjem na zdravlje jetre najčešće se izdvajaju artičoka, mahunarke, gorko i zeleno povrće i povrće iz skupina krstašica poput kelja, brokule, prokulica.

S druge strane, prekomjerna i učestala konzumacija alkohola, debljina, učestala konzumacija velikih količina masne i pržene hrane, lijekovi, pušenje i neki otrovi su čimbenici rizika koji opterećuju jetru i mogu se negativno odraziti na zdravlje. 

Donosimo vam najnovija saznanja na temu prehrane i zdravlja jetre:

Zaštitni učinak rajčica na jetru i mozak

Cink u funkciji zaštite jetre

Laneno ulje i astaksantin protiv masne jetre

Antioksidans iz majčinog mlijeka spriječava bolesti jetre

Fermentirani čaj štiti jetru od oštećenja

Razina selena u krvi utječe na rizik od karcinoma jetre?

Visok unos soli potencijalno doprinosi oštećenju jetre

Čili papričice te prevencija i popravak oštećenja jetre

Vitamin E u liječenju masne jetre

Već tri alkoholna pića dnevno mogu uzrokovati karcinom jetre

Omega-3 masne kiseline kod nealkoholne bolesti masne jetre

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Jetra i žuč, tema tjedna,

Komentari