Vitaminoteka

Datum objave: 10. 04. 2017.

Aktivacija konstitutivnih androstanskih receptora (CARs) reducira žučni kolesterol i sprječava stvaranje žučnih kamenaca, zaključak je novijeg znanstvenog istraživanja.

Kolesterolski kamenci su jedan od najčešćih gastroenteroloških poremećaja, a njihova je incidencija u porastu zbog poboljšanog životnog standarda, prehrane bogate kolesterolom i učestalog prejedanja. Iako se bolest simptomatski očituje kod relativno malog broja oboljelih, kod ozbiljnijih slučajeva uobičajena praksa su zahvati otapanja kamenaca ili pak kirurško uklanjanje žučnjaka.

Kao odgovor na prilično invazivne metode eliminacije kolesterolskih kamenaca, znanstvenici su pokušali pronaći način kojim bi održavali homeostazu kolesterola i triglicerida. Za željenu manipulaciju poslužili su se konstitutivnim androstanskim receptorom (CAR) za kojeg je otprije poznato da aktivacijom mijenja biokemijski sastav žučne kiseline.

U dvotjednom istraživanju provedenom na dvjema skupinama miševa, jedna skupina miševa cijepljena je lijekom koji stimulira aktivaciju CAR (eksperimentalna skupina), dok je druga skupina cijepljena kontrolnim lijekom. Svi miševi su za vrijeme istraživanja hranjeni standardnom hranom ili su bili na prehrani bogatoj kolesterolom koja inducira pojavu kamenaca.

Nakon završetka eksperimenta, 94,7% miševa iz kontrolne skupine na prehrani bogatoj kolesterolom razvilo je žučne kamence. U eksperimentalnoj skupini taj postotak je iznosio 33,3%. Dodatno, unutar žučnjaka miševa iz kontrolne skupine pronađene su mikroskopske nakupine kolesterolnih kristala, kojih u eksperimentalnoj skupini nije bilo.

Budući da CAR nedvojbeno igra važnu ulogu u održavanju homeostaze kolesterola, žučnih kiselina i razine triglicerida opravdano se naglašava njegov potencijal u prevenciji i liječenju kolesterolnih kamenaca. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja na ljudima kako bi CAR dobio zeleno svijetlo za kliničku primjenu.

Izvor: The American Journal of Pathology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Jetra i žuč, kamenci, kolesterol,

Komentari