Vitaminoteka

Datum objave: 30. 01. 2018.

Tek u zadnjih 20 godina jedinstvene zdravstvene potrebe žena poprimaju pozornost znanosti kakvu zaslužuju. 

Složenost reproduktivnog sustava, oscilacije ženskih spolnih hormona i specifične potrebe tijekom trudnoće  i dojenja su razlozi zbog kojih se nutritivne potrebe žene značajno razlikuju ovisno o razdoblju u kojem se ona nalazi. Također, određene bolesti češće pogađaju žene u usporedbi s muškarcima. 

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je endokrinološki poremećaj u žena reproduktivne dobi kojeg poglavito obilježava neregularnost menstruacijskog ciklusa, neplodnost te brojni estetski nedostaci kao što su dlakavost tijela i lica, akne, seboreja i pojačano opadanje kose. Također, 6 od 10 žena sa sindromom policističnih jajnika pati od prekomjerne tjelesne mase i debljine.

Policistični jajnici sa sobom nose brojne zdravstvene komplikacije, a jedna od njih je rezistencija na inzulin, stanje u kojem stanice ne reagiraju na hormon inzulin, koji je inače zadužen za reguliranje razine glukoze u krvi. Posljedica inzulinske rezistencije je nagomilavanje glukoze u krvi što rezultira daljnjim povišenjem razine inzulina u krvi te se stvara začarani krug.

Skidanje suvišnih kilograma je jedan od prvih savjeta koji se daje ženama sa sindromom policističnih jajnika, no i odgovarajuća prehrana ima izuzetnu važnost, a od pomoći mogu biti i određeni dodaci prehrani: 

Cimet učinkovita terapija za sindrom policističnih jajnika?

Dodaci prehrani na bazi zelenog čaja i policistični jajnici

Primjena vitamina D i kalcija u sindromu policističnih jajnika

Žene reproduktivne dobi mogu oboljeti i od endometrioze. Riječ je o bolesti kod koje se otoci endometrija, sluznice maternice koja se normalno nalazi samo unutar nje, nalaze izvan maternice. Donosimo vam korisne savjete što jesti kod endometrioze .

Poznato je  da se tijekom reproduktivne dobi, žena  nalazi u posebno zahtjevnom razdoblju života kada je od iznimne važnosti opskrba svim vitaminima i mineralima, a posebice folnom kiselinom. Folna kiselina može smanjiti i rizik od karcinoma grlića maternice. Saznajte koji nutrijenti također štite od ove zloćudne bolesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: endometrioza, PCOS, Zdravlje žene,

Komentari