Vitaminoteka

Datum objave: 13. 02. 2014.

Proteini kikirikija jedni su od najčešćih alergena u djece jer ih imunološki sustav često doživljava kao „strane“ čestice.

Detektiranjem alergena pokreće se niz reakcija od kojih poneke mogu imati po život opasne posljedice. Stručnjaci su dosada preporučali potpuno izbjegavanje kikirikija u djece s ustanovljenim alergijama.

Engleski znanstvenici ispitivali su metodu oralne imunoterapije (OIT) pri čemu su djecu postupno izlagali alergenima s ciljem stvaranja dodatne otpornosti organizma i sprječavanja burnih reakcija poput anafilaktičkog šoka. 99 ispitanika alergična na kikiriki, dobi 7 do 19 godina, podijeljeni su u dvije grupe; jedna je postupno uvodila kikiriki u prehranu (do 800 mg dnevno) tijekom 26 tjedana dok ih je druga u potpunosti izbjegavala.

Uspješnost metode potvrđena je činjenicom da je čak 62 % djece nakon 6 mjeseci moglo unositi 800 mg kikirikija dnevno što je ekvivalentno 5 komada kikirikija bez ikakvih alergijskih reakcija. Djeca su bila otpornija 25 puta više u odnosu na početak studije. Roditelji djece istaknuli su kako je zahvaljujući OIT povećana kvaliteta života cijele obitelji jer ne moraju više strepiti od potencijalnih smrtonosnih reakcija na kikiriki.

Istraživanje je provedeno pod nadzorom liječnika te se nikako ne preporuča isprobavanje metode OIT na svoju ruku.

Izvor: The Lancet

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija, Kikiriki,

Komentari