Vitaminoteka

Datum objave: 09. 11. 2015.

Bezglutenska prehrana nužna je za osobe kojima je dijagnosticirana celijakija, međutim, na nju se odlučuje i sve veći broj drugih pojedinaca i to bez uobičajenog savjetovanja s liječnikom.

Prema mišljenju australskih stručnjaka koje je nedavno prezentirano u časopisu The Medical Journal of Australia, ovo se može negativno odraziti na njihovo zdravlje. Prethodno istraživanje autora pokazalo je da se skoro svaki deseti Australac samoinicijativno odlučuje na bezglutensku prehranu, a razlog je najčešće prisutnost simptoma poput nadutosti, nelagode i grčeva u crijevima te osjećaja općeg umora. No, autori napominju kako ovi simptomi mogu ukazivati i na neke druge probleme ili čak ozbiljne bolesti.

Samodijagnoza osjetljivosti na gluten i prelazak na bezglutensku prehranu tako može, primjerice, povećati vjerojatnost kasne dijagnoze sindroma iritabilnog crijeva. Također, pšenica i druge žitarice koje sadrže gluten, pogotovo u cjelovitom obliku, vrijedan su izvor mnogih hranjivih tvari i prehrambenih vlakana. Stoga autori naglašavaju da se suzdržavanje ove hrane može negativno odraziti i na ukupnu kvalitetu prehrane.

Navode i da se nekada sva „krivnja“ prebacuje na gluten, a postoji mogućnost da neke druge komponente iz žitarica zapravo uzrokuju probleme. Na primjer, slabija apsorpcija fermentabilnih šećera i poliola koje sadrži pšenica, ali i neka druga hrana, također može uzrokovati simptome koji se povezuju s osjetljivosti na gluten.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija,

Komentari