Vitaminoteka

Datum objave: 10. 06. 2016.

Zbog velikog znanstvenog interesa, posljednjih godina porastao je broj slučajeva celijakije, autoimune bolesti za koju je jedini „lijek“ bezglutenska prehrana.

No, disproporcionalno je porasla i prodaja prehrambenih proizvoda bez glutena, a razlog tome je porast popularnosti bezglutenske prehrane. Budući da se s ovim načinom prehrane vežu mnoge zablude, američka liječnica se u novom radu, objavljenom u časopisu The Journal of Pediatrics, osvrnula na adekvatnost ovog načina prehrane kod osjetljive populacijske skupine – djece.

Roditelji često samoinicijativno iz prehrane svoje djece izbacuju hranu koja sadrži gluten, vjerujući da će na taj način poboljšati zdravlje ili spriječiti razvoj celijakije, no većina ih se prije toga ne savjetuje s liječnikom ili nutricionistom.

Prema navodu autorice, bezglutenska prehrana ne donosi zdravstvene koristi ukoliko osoba koja je slijedi nema celijakiju ili alergiju na pšenicu. S obzirom da se određene kategorije bezglutenskih proizvoda po sastavu razlikuju od uobičajenih varijanti, bezglutenska prehrana može biti povezana s višim unosom šećera i masti. Također, bezglutenski proizvodi mogu biti manjkavi s obzirom na neke vitamine B-skupine i željezo. Nadalje, autorica navodi da koristi ovog tipa prehrane nisu potvrđene za djecu s većim rizikom od celijakije, čiji su, primjerice, članovi obitelji oboljeli. Štoviše, bezglutenska prehrana može otežati dijagnozu.

Naglašava i kako bezglutensku prehranu često prate povećani troškovi i društvena izolacija pa izbjegavanje glutena zapravo predstavlja nepotreban napor. Napominje kako manji udio djece, poput one s osjetljivosti na pšenicu, može imati koristi, no prije uvođenja bezglutenske prehrane preporučuje savjetovanje s iskusnim nutricionistima.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija, Zdravlje djece,

Komentari