Vitaminoteka

Datum objave: 14. 11. 2017.

Svake godine se 14.11. obilježava kao Svjetski dan šećerne bolesti, a ove godine je tema „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost“.

Ovogodišnja kampanja promiče važnost obrazovanja i liječenja žena s povećanim rizikom obolijevanja ili već razvijenom  šećernom bolesti kako bi se poboljšalo njihovo zdravlje i ojačala njihova uloga u prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji. 

Kontroliranje šećerne bolesti je osobito važno tijekom trudnoće budući da visoke razine glukoze u krvi tijekom trudnoće ometaju rast fetusa i mogu predstavljati prijetnju za njegovo zdravlje. 

Neke žene izložene su većem riziku od pojave gestacijskog dijabetesa od drugih. Rizik je veći u trudnica s prekomjernom tjelesnom masom, u žena koje u obitelji imaju povijest dijabetesa tip II, koje su starije od 35 godina i one koje su u ranijim trudnoćama rodile dijete teže od 5 kg. 

Dodatno, istraživanje objavljeno 2015. godine u časopisu Preventing Chronic Disease pokazalo  je da žene koje su imale gestacijski dijabetes, imaju manje kvalitetnu prehranu od majki koje nisu imale ovu komplikaciju tijekom trudnoće. S obzirom koliku važnost ima prehrana u razvoju  i liječenju gestacijskog dijabetesa za Vas smo izdvojili najnovija saznanja na ovu temu:

Pretile trudnice češće razvijaju gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes i povećani opseg struka kod djece

Utjecaj probiotika na trudnice s gestacijskim dijabetesom

Pržena hrana može povećati rizik od gestacijskog dijabetesa

Dodatak kalcija i vitamina D kod gestacijskog dijabetesa

Veza između cola napitaka i gestacijskog dijabetesa

Liječenje gestacijskog dijabetesa rezultira mršavijom djecom

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, Trudnoća i dojenje,

Komentari