Ptičja gripa u Hrvatskoj, određene posebne mjere

Datum objave: 22. 10. 2005.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u petak navečer je priopćilo da je iz organa 6 labudova s ribnjačarstva orahovačkog PP-a "Grudnjak" koje je u srijedu, 19. listopada, dostavila Veterinarska stanica Orahovica d.o.o. izdvojen virus influence ptica podtipa H5..
Prema propisanoj proceduri isti uzorci uputit će se u referalni laboratorij EU za influencu ptica u Weybridgeu, u Velikoj Britaniji.
Do zaprimanja, odnosno potvrde rezultata iz Weybridgea, na području Republike Hrvatske primjenjivat će se mjere kao da je bolest potvrđena, te se određuju sljedeće mjere:
Na području cijele Republike Hrvatske vrijedi zabrana stavljanja u promet peradi, osim upućivanje na klanje iz intenzivnih uzgoja u registrirane objekte za klanje pod posebnim uvjetima i pod nadzorom veterinarske inspekcije.
Obvezno je zatvaranje i držanje sve peradi u zatvorenim nastambama, a zabranjen je i lov pernate divljači.
Pojačana je dezinfekcija prijevoznih sredstava kojima se prevoze pošiljke životinja, osobito peradi, koja se iz intenzivnih uzgoja upućuje u odobrene objekte za klanje.
Određena je i mjera osiguravanja i održavanja higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera na svim objektima za uzgoj i držanje peradi.
U krugu 20 kilometara od ribnjačarstva "Grudnjak", Orahovica, zabranjeno je stavljanje u promet sve domaće peradi i pernate divljači iz uzgoja.
Zabranjen je i promet proizvoda od peradi (meso peradi, proizvodi od mesa peradi, jaja), zabranjeno je izdavanje svjedodžbi o zdravstvenom stanju za sve vrste životinja, te je zabranjeno klanje peradi za vlastite potrebe.
Također u krugu 20 kilometara od ribnjačarstva Grudnjak, Orahovica obavezan je popis i registracija svih gospodarstava koja drže perad kao i popis svih objekata za intenzivni uzgoj i držanje peradi.
Obvezno je i obavješćivanje nadležne veterinarske organizacije o svim promjenama zdravstvenog stanja peradi.
Također je zabranjeno održavanje stočnih sajmova za sve vrste životinja u krugu 20 kilometara od ribnjačarstva "Grudnjak", a što zahvaća područje županija Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske.
Ograničava se i kretanje osoba na ribnjačarstvu "Grudnjak", Orahovica.
To podrazumijeva zabranu ulaska i kretanja po ribnjačarstvu neovlaštenim osobama, obvezno postavljanje i održavanje dezobarijera na ulazima i izlazima ribnjačarstvo, kao i ubijanje i neškodljivo uništavanje utvrđenog prijenosnika zarazne bolesti - jata labudova koje je sletjelo na ribnjačarstvo "Grudnjak", navodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.
Ministarstvo u priopćenju ističe kako su odmah po primitku nalaza poduzete sve mjere u ugroženom području kako bi se spriječilo širenje bolesti. [url="#"]
PLIVAzdravlje
[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari