Doručkom i juhama protiv gripe

Datum objave: 09. 11. 2004.

Ljudi koji doručkuju otporniji su na prehladu i gripu, a oni koji uživaju u juhama za to imaju najmanje dva dobra razloga. Osim što brzim osjećajem sitosti umanjuje broj unesenih kalorija, juhu je potrebno jesti iz još najmanje jednog razloga.

Nedavna francuska studija pokazala je da žene koje gotovo svakodnevno jedu juhu unose više vitamina - više folne kiseline, beta karotena i vitamina C, nego one koje juhu jedu povremeno ili je uopće ne jedu.

A što je s doručkom? Iako sve mame kažu da je doručak najvažniji obrok, u suvremenom društvu preskače ga sve više ljudi. Istraživači s Odsjeka za psihologiju Sveučilišta Cardiff sugeriraju da moderni način prehrane nije nikako mudar - posebno u sezoni gripe.

Profesor Andy Smith regrutirao je 188 volontera od kojih je svaki tijekom 10 tjedana bilježio svoje prehrambene navike. Istovremeno su zapisvali jesu li i koliko često bili prehlađeni i jesu li imali gripu te tijekom zadnjih 12 mjeseci doživjeli posebne neugodnosti. Ustanovljeno je da su oni koji su preskakali doručak oboljevali više puta.

U posebnom istraživanju provedenom na 498 zdravih studenata profesor Andy Smith ih je zamolio da mu se jave obole li od bilo kakve infekcije respiratornog trakta, poput prehlade. Njih 188 koji su mu se obratili uglavnom su bili pušači ili su spadali u grupu sa stresnim životnim ritmom.

Profesor Ron Eccles s Common Cold Centrea, također na Sveučilištu Cardiff, pokušava objasniti pozitivno djelovanje doručka. "Tijelo stvara milijune bijelih krvnih stanica, a to je vojska koju treba nahraniti. Međutim, ljudi koji ne doručkuju su često oni koji žive pod velikim stresom, pa je pojava infekcije još vjerojatnija", kaže.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: doručak, gripa,

Komentari