Vitaminoteka

Datum objave: 31. 07. 2018.

Gestacijski dijabetes javlja se u 3-7 % trudnica, a učestalost je očekivano veća u pretilih trudnica.

Budući da visoke razine glukoze u krvi tijekom trudnoće ometaju rast fetusa i mogu predstavljati prijetnju za njegovo zdravlje, u mnogim zemljama se rutinski provodi OGTT (oralni glukoza tolerans test) između 24 i 28 tjedna, dakle uoči ili na početku trećeg tromjesečja trudnoće. Naime, gestacijski dijabetes obično se ne pojavljuje prije druge polovice trudnoće. Neke žene izložene su većem riziku od pojave gestacijskog dijabetesa od drugih. Rizik je veći u trudnica s prekomjernom tjelesnom masom, u žena koje u obitelji imaju povijest dijabetesa tip II, koje su starije od 35 godina i one koje su u ranijim trudnoćama rodile dijete teže od 5 kg. Žene s jednim ili više nabrojanih čimbenika rizika testirat će se na gestacijski dijabetes i prije 24. tjedna trudnoće.

Čini se da inzulinska rezistencija (stanje karakterizirano visokom razinom inzulina i smanjenim transportom molekula glukoze u tjelesne stanice) igra ključnu ulogu u razvoju gestacijskog dijabetesa. U žena s inzulinskom rezistencijom normalne fiziološke promjene koje se javljaju u trudnoći vode ka povišenoj razini glukoze u krvi. Visoka razina glukoze u majčinoj krvi povećava zalihe masnog tkiva fetusa i ometa normalan razvoj. Inzulinska rezistencija jenjava i razina glukoze u krvi se vraća u normalne okvire nakon poroda u većini slučajeva. Međutim, istraživanja su pokazala da gotovo polovica trudnica s gestacijskim dijabetesom razvije dijabetes tip II tijekom sljedećih pet godina.

U velikom broju slučajeva, gestacijski dijabetes  se može držati pod kontrolom pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnošću.

Najbolje strategije za prevenciju gestacijskog dijabetesa su održavanje adekvatne tjelesne mase (prije i tijekom trudnoće), redovita tjelesna aktivnost i pravilna prehrana. Također, postizanje i održavanje poželjne tjelesne mase nakon trudnoće smanjuje rizik razvoja dijabetesa tip II kasnije u životu.

Prehrambena terapija gestacijskog dijabetesa obično podrazumijeva unos hrane prema propisanom planu dijabetičke dijete. Više o prehrani kod gestacijskog dijabetesa možete pročitati ovdje.

Donosimo vam i istraživanja koja su se bavila temom gestacijskog dijabetesa:

Gestacijski dijabetes i povećani opseg struka kod djece

Kvaliteta prehrane žena koje su imale gestacijski dijabetes

Hrane li se trudnice s gestacijskim dijabetesom nekvalitetnije?

Utjecaj probiotika na trudnice s gestacijskim dijabetesom

Deficit vitamina B12 povezan s gestacijskim dijabetesom

Veza između cola napitaka i gestacijskog dijabetesa

Dodatak kalcija i vitamina D kod gestacijskog dijabetesa

Liječenje gestacijskog dijabetesa rezultira mršavijom djecom

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, trudnoća,

Komentari