Datum objave: 06. 06. 2011.

Celijakija je autoimuna bolest uzrokovana netolerancije na gluten (protein pšenice i drugih žitarica), što dovodi do znatno izmijenjenog stanja u organizmu koje izaziva kronične upale crijeva.

Simptomi su promjenjivi i često ostaju latentni godinama, ili su toliko zamagljeni, da oboljeli, dok pate od drugih zdravstvenih probelema i liječe se, ne mogu locirati izvor problema - celijakiju. Ovo je jedan od onih bolesti koje spadaju u veliku obitelj alergije i nepodnošenja, a o kojoj se vrlo malo zna, a njezin je glavni uzrok suvremen način života i zagađenje okoliša.

Ne iznenađuje tako da je među celijakičarima sve više oboljele djece. Sama celijakija je bolest koja se ne mora nužno razviti iz netolerancije na gluten. Istraživači na Massachusetts General Hospital u Bostonu otkrili su vezu između datuma rođenja i netolerancije na hranu. Ljudi rođeni između proljeća i ljeta, u sezonama alergija imaju veću vjerojatnost da će razviti celijakiju.

Istraživači nastavljaju s radom jer su brojke pokazale da je čak 57 posto celijakičara rođeno upravo između ožujka i kolovoza.

Izvor: Večernji list
https://www.vecernji.hr/lifestyle/djeca-rodjena-u-izmedju-u-proljece-i-ljeto-osjetljivija-na-gluten-296772

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija, Zdravlje djece,

Komentari