Vitamin D može smanjiti opasnost od srčanih bolesti i dijabetesa

Datum objave: 01. 01. 2005.

Gojazne odrasle osobe mogu smanjiti opasnost od pojave niza simptoma koji prethode srčanim bolestima i dijabetesu tipa 2 ako svakodnevno jedu mnogo mliječnih proizvoda, pokazalo je istraživanje znanstvenika s američkog sveučilišta Harvard.

Za odrasle osobe koje pate od prekomjerne tjelesne težine, a većina im se dnevnih obroka sastoji od mlijeka, maslaca, jogurta i sira, najmanja je vjerojatnost da će imati visoke razine kolesterola u krvi, visok ili povišen krvni tlak, bez obzira na to da li je hrana koju jedu bogata masnoćama.

Ovim istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od 3 000 odraslih osoba, crnaca i bijelaca, od 18 do 30 godina starosti.

Među osobama s prekomjernom tjelesnom težinom ili onima s indeksom tjelesne težine većim od 25, pokazalo se da se konzumiranje mliječnih proizvoda najmanje 35 puta tjedno može povezati sa 71% manjom mogućnošću od pojave simptoma koji prethode srčanim bolestima i dijabetesu u razdoblju od deset godina.

Indeks tjelesne težine je mjera odnosa težine tijela i visine. Osobe s indeksom 25 smatraju se debelima ili s prekomjernom težinom, a one s indeksom 30 ili više gojaznima.

Svakodnevna porcija mliječnih proizvoda povezuje se s 21% manjom opasnošću od pojave simptoma koji prethode pojavi dijabetesa i srčanih bolesti za trajanja istraživanja, bez obzira na ostale životne navike ispitanika poput pušenja, konzumiranja alkohola ili tjelovježbe.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, mlijeko, vitamini,

Komentari