Datum objave: 01. 01. 2005.

Rezultati kratke studije, provedene u Engleskoj i predstavljene američkom udruženju dijabetičara, pokazali su da suplementi soje mogu pomoći ženama oboljelim od dijabetesa u kontroli razine šećera i kolesterola u krvi.

Studija je obuhvatila 32 žene u postmenopauzi koje boluju od dijabetesa tipa 2. Učesnice studije podijeljene su u dvije grupe, jedna je tijekom 12 tjedana primala suplemente u prehrani koje sadrže soju, a druga grupa, suplemente koji nisu sadržavali soju. Nakon perioda od 2 –3 tjedna u kojem je suplementacija prekinuta, grupe su zamijenjene na sljedećih 12 tjedana.

Nakon 12 tjedana, žene koje su uzimale suplemente sa sojom pokazale su znatno bolju kontrolu nad razinom šećera u krvi, a njihova razina ukupnog kolesterola kao i LDL, «lošeg», kolesterola je pala. Visoka razina kolesterola može uzrokovati različite kardiovaskularne bolesti, i sve žene, pogotovo dijabetičarke, postaju ranjivije na ove bolesti poslije menopauze, kada ima pada razina estrogena.

Soja sadrži fitoestrogene, biljne sastojke koji imaju djelovanje slično estrogenu.

Istraživači su naglasili da će ipak biti potrebne dugotrajne studije da bi se utvrdilo da li se djelovanje soje pokazano u ovoj studiji zadržava kroz duže vrijeme i da bi se utvrdilo u kolikoj mjeri soja pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja.

Izvor: InteliHealth News Service

Objavljeno: 18.06.2002

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: menopauza, soja,

Komentari