Sintetički antioksidans sprječava dijabetes kod miševa

Datum objave: 01. 01. 2005.

Vjeruje se da toksični radikali imaju važnu ulogu u propadanju ß-stanica gušterače, samim time i u nastanku dijabetesa tipa 1. ß-stanice su ograničene u sposobnosti da neutraliziraju slobodne kisikove radikale, stoga su izrazito osjetljive na njihovo toksično djelovanje. Antioksidans na metalo-porfirinskoj osnovi sprječava ili odgađa nastanak dijabetesa u miševa.

Dr. Jon D. Piganelli i suradnici, iz Dječje bolnice u Pittsburghu, testirali su sintetički antioksidans, AEOL-10113, na mladim miševima s jakom kombiniranom imunodeficijencijom. Miševima je, da bi se ubrzao nastanak dijabetesa, ubrizgan dijabetogeni klon T-limfocita.

Rezultati pokazuju da kada je antioksidans primijenjen prije iniciranja dijabetogenog klona T-limfocita, nastanak dijabetesa je bio odgođen ili u čak preveniran u nekim slučajevima.

Istraživači vjeruju da postoje dva mehanizma koja su odgovorna za ovaj učinak antioksidansa. Prvo, AEOL-10113 ima izravan zaštitni učinak na ß-stanice, štiteći ih od toksičnog djelovanja slobodnih radikala. Drugi i važniji mehanizam zaštitnog djelovanja je učinak antioksidansa na komunikaciju stanica koje sudjeluju u imunološkom odgovoru.

In vitro testiranja su pokazala da antioksidans inhibira proliferaciju T-limfocita i produkciju y-interferona. Daljnja testiranja na životinjama kojima nije injiciran dijabetogeni klon T-limfocita su planirana.
Izvor: Diabetes 2002;51:347-355.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi, dijabetes,

Komentari