Razine glukoze u kapilarnoj krvi iz podlaktice i prsta približno iste

Datum objave: 01. 01. 2005.

Kontrola šećerne bolesti često zahtijeva određivanja razine glukoze u krvi više puta dnevno. Pacijenti nerijetko izbjegavaju vađenje krvi iz prsta, a bol pri izvođenju je jedan od razloga. Vađenje kapilarne krvi iz podlaktice nije toliko bolno a razina glukoze je gotovo jednaka onoj pri vađenju krvi iz prsta.

Dr. J. Paul Lock i suradnici, sa University of Massachusetts/Memorial Hospital in Worcester, usporedili su, u svom istraživanju, razine glukoze, hemoglobina i hematokrita u kapilarnoj krvi vađenoj iz prsta i sa podlaktice kod 50 dijabetičara koji nisu bili natašte.

Razina glukoze u podlaktici i prstu razlikovala se za svega 0.1%, što nije značajno ni statistički ni klinički, izjavili su istraživači. Čak i kod ispitanika kod kojih se razina glukoze mijenjala tijekom vremena razlika nije bila značajna.
Za razliku od glukoze razina hemoglobina i hematikrit bili su značajno viši u krvi dobivenoj vađenjem iz podlaktice u usporedbi s onom iz prsta.

Kliničko prihvaćanje novih, manje bolnih metoda vađenja krvi za određivanje razine glukoze moglo bi dovesti do novih shvaćanja o kontroli šećerne bolesti, a time i do promjena u kvaliteti i kvantiteti života dijabetičara.

Izvor: Diabetes Care 2002;25:337-341.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari