Prehrana dijabetičara

Datum objave: 01. 01. 2005.

Možda više od većine bolesti, diabetes mellitus povezan je s prehranom.
Iako genetske predispozicije imaju određenu težinu kod ove bolesti, prehrana bogata rafiniranom, prerađenom hranom i siromašna vlaknima te kompleksnim ugljikohidratima ima značajan udio u bolesti kod većine oboljelih od dijabetesa. Većina liječnika preporuča dijabetičarima smanjeno uzimanje šećera iz slastica ili druge, prerađene, hrane i zamjenu za hranu bogatu vlaknima. Cilj ovakve prehrane je smanjenje glikemijskog indeksa (indeks koji označava sposobnost hrane da povisi razinu šećera u krvi) i obuhvaćanje svih pozitivnih učinaka koje osiguravaju vitamini, minerali i vlakna sadržani u ovakvoj hrani.

Dijabetes tip II često se može kontrolirati pravilno izbalansiranom prehranom i tjelovježbom, tretman inzulinom nije uvijek nužan. Jedan od osnovnih problema ove bolesti je debljina, a kontrolirajući tjelesnu masu utječe se na kontrolu razine šećera u krvi. Česta pojava debljine kod ovih bolesnika rezultat je nemogućnosti dijabetičara da procijene koliko je neki proizvod sladak te često konzumiraju proizvode koji sadrže veće količine šećera, a da toga nisu ni svjesni. Posljedica je nemogućnost održavanja adekvatne tjelesne mase. Ukoliko osoba s dijabetesom tip II pokuša bolje razumjeti važnost hrane, nauči pravilno odabirati hranu te proučava sastav pojedinih namirnica uvelike će moći kontrolirati svoju bolest.

Prijedlozi za pravilnu prehranu:
Svaka osoba koja ima dijabetes mora se pridržavati propisane prehrane.

Dijabetičar može uzimati gotovo sve živežne namirnice ( izuzev šećera i šećernih pripravaka-kolača, bombona, čokolade, meda…).
Dijabetičarima je izuzetno važno koliko i čega smiju pojesti i zbog toga svaki šećeraš mora imati vagu na kojoj će vagati hranu koju konzumira.
Hrana se važe u pripremljenom stanju.

Sa mesa peradi potrebno je odstraniti kožicu i kosti, kao i s drugog mesa koje ima kosti i suvišnu masnoću, a sa voća, ukoliko je ima, košticu - breskva, marelica, trešnja, višnja, i koru - kod naranče, mandarine, grejpa, ananasa, lubenice, dinje. Hranu treba uzimati u 6 obroka: 3 glavna obroka-doručak, ručak, večeru, te međuobroke u 10 i 16 sati i kao zadnji u 21 sat (ili prije spavanja).
Ni jedan obrok se ne smije preskočiti.

Potrebno je da bolesnik više puta dnevno konzumira mlijeko i mliječne poizvode (ukoliko ne podnosi mlijeko u zamjenu se može uzeti: jogurt, kiselo mlijeko, acidofilno mlijeko).

Voće i povrće se također mora uključiti u dnevnom jelovniku, ali točno u propisanoj količini, a može se pripremiti u vidu salata, variva ili se može kuhati - na lešo. Voće se propisuje tri puta dnevno, za ručak i večeru.

Dozvoljena količina kruha kao i zamjena kruha određuje se prema propisanim kalorijama dijabetičke dijete. U zamjene kruha spadaju prilozi, koji se daju za ručak i večeru. U prehrani dijabetičara preporuča se uzimati crni, raženi, graham ili kukuruzni kruh (važni su radi vitamina i radi biljnih vlakana - važna uloga u pravilnoj probavi).

Meso: dozvoljene su sve vrste mesa (mršavog) - junetina, teletina, peradi, svinjetina, janjetina, jetrica, bijela morska riba ili pastrva. Meso poput kljukane guske i patke, tovljene ribe, masne junetine, te svinjetine se ne dopuštaju. Meso se priprema dva puta dnevno - za ručak i za večeru, a zamjene mesa uključene su u međuobrocima i to u 10 i 16 sati

Juhe: konzumirati juhe od mesa ili povrća ili kostiju - nakon kuhanja, a prije konzumiranja potrebno je obrati višak masnoće. U juhu nije dozvoljeno dodavati tjesteninu ili rižu - što znači da treba jesti prazne juhe.

Od začina je dopušteno: senf, ocat, sol, crvena paprika, papar, kao i sva umjetna sladila.

Od pića je dozvoljena mineralna voda, limunada, sok iz kompota (skuhanog doma - na tvorničkog).

Hrana se isključivo priprema na biljnim masnoćama: ulje ili margarin ili maslac (ukoliko ne postoji drugo oboljenje).
Bolesnik koji ima dijabetes mora se pridržavati propisane prehrane (po kalorijskoj vrijednosti), određene od strane liječnika ili dijetetičara.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari