Vitaminoteka

Datum objave: 18. 01. 2017.

Određeni lijekovi za kontrolu dijabetesa tipa 2 smanjuju tjelesnu masu, no nije u potpunosti jasno kako.

Proučavanjem njihova utjecaja na tijelo i mozak mogu se otkriti novi lijekovi za kontrolu tjelesne mase. Istraživanja su pokazala da ti lijekovi, agonisti za receptor glukagonu sličnog peptida-1 (GLP-1RA), smanjuju tjelesnu masu tako što ciljaju specifična područja u mozgu. Vjerovalo se da utječu na hipotalamus koji kontrolira apetit, no istraživanje objavljeno u časopisu Diabetes pokazalo je da je ipak riječ o nekim drugim regijama mozga.

Lijek GLP-1RA u sebi sadrži receptore liraglutid, eksenatid i albiglutid te oponaša hormon GLP-1 koji se otpušta u crijevima nakon konzumacije hrane. Taj hormon utječe na ispuštanje inzulina i smanjenje šećera u krvi, usporava probavu te nalaže mozgu da smanji konzumaciju hrane.

Znanstvenici su u svom istraživanju proučavali utjecaj GLP-1RA u hipotalamusu na gubitak tjelesne mase miševa kojima nedostaju receptori za GLP-1. Miševi su konzumirali manju količinu hrane te im se smanjila tjelesna masa pa su znanstvenici zaključili da hipotalamus nije jedini dio mozga zadužen za njeno smanjenje.

Čini se da spomenuti lijek utječe na više regija u mozgu, a ne samo na hipotalamus. Ipak, u prehranu su uključeni mnogi kompleksni organi pa su potrebna detaljnija istraživanja. Znanstvenici nastavljaju proučavati utjecaj GLP-1RA na mozak, a posebno su usredotočeni na regije povezane s centrom nagrade.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari