DVA SU OSNOVNA TIPA DIJABETESA

O dijabetesu

Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Dijabetes je kronična, nezarazna bolest koja u organizmu "ometa" mehanizme koji kontroliraju razinu šećera u krvi.
Dva su osnovna tipa dijabetesa: diabetes insipidus i diabetes mellitus.

Diabetes insipidus je metabolički poremećaj koji je uzrokovan ili deficitom vazopresina, hormona hipofize, ili nesposobnošću bubrega da valjano odgovore na taj hormon. Karakteristika ovog oblika dijabetesa je konstantna žeđ i produkcija velikih količina mokraće, bez obzira na količinu unesene tekućine.

Diabetes mellitus rezultat je defekta u produkciji inzulina, hormona gušterače. To je kronični poremećaj metabolizma ugljikohidrata koji s vremenom povećava rizik od bubrežnih bolesti, ateroskleroze, sljepila, neuropatije (gubitak živčanih funkcija).

Dva su tipa Diabetes mellitus-a: tip I, zove se i dijabetes ovisan o inzulinu, te tip II, dijabetes neovisan o inzulinu.
Tip I povezan je s destrukcjom beta stanica gušterače (stanica koje proizvode inzulin). Simptomi dijabetesa tipa I uključuju često mokrenje, neprestanu žeđ, nesanicu, slabost, umor, gubitak tjelesne mase unatoč normalnoj (ili čak prekomjernoj) prehrani i čestu glad.
Tip II često se javlja kod osoba u čijoj obitelji već postoje slučajevi dijabetesa. Kod ovog oblika bolesti gušterača normalno luči inzulin, problem je, međutim, što je taj inzulin inaktivan. Simptomi uključuju zamagljen vid, svrbež, čestu žeđ, infekcije kože, sporo zarastanje rana, znojenje, slabost i oticanje nogu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari