Petra Vlak

Datum objave: 28. 12. 2023.

Kraj godine je blizu, a prosinac je oduvijek sinonim za obiteljska okupljanja, različite domjenke i druženja s prijateljima. Sve to uključuje obilje hrane koju inače ne konzumiramo ili konzumiramo u manjim količinama, pa se odlučimo opustiti i zaboraviti na postulate pravilne prehrane.

Osobe oboljele od dijabetesa ne bi smjele imati prevelika odstupanja od svoje uobičajene prehrane koja održava njihovu razinu glukoze u krvi ujednačenom. Međutim, i ova skupina popusti blagdanskom duhu pa se često može čuti kako će „nastaviti sa svojom prehranom nakon blagdana“.

Kako provesti blagdane opušteno uživajući, a istovremeno jesti zdravo i promišljeno? Nažalost, ne postoji čarobna formula umjerenosti, to je vrlina koja se s vremenom može steći ustrajnom vježbom.

Donosimo nekoliko savjeta koji mogu pomoći osobama oboljelima od dijabetesa, ali primjenjivi su i za opću populaciju.

Planirajte obroke unaprijed

Ako primjerice za Badnjak imate dogovorenu obilnu večeru, planiranjem obroka kroz dan osigurajte da ostali obroci budi manji, ali uravnoteženi. Cjelovite žitarice, svježe i minimalno termički obrađeno sezonsko voće i povrće te mahunarke i sjemenke neka budu na svakom vašem tanjuru kako bi u svakom obroku zadovoljili unos ugljikohidrata kroz dan.

Smanjite veličinu tanjura

Ovaj naoko jednostavan trik zapravo dokazano smanjuje unos hrane. Tako velike tanjure zamijenite manjima i promatrajte koliko će se vaš unos u jednom obroku smanjiti.

Budite domaćin božićnog ručka

Članovima obitelji predložite da ove godine vi budete zaduženi za pripremu blagdanskih delicija. U prijevodu, vi ćete biti u mogućnosti kontrolirati što će se naći na vašem blagdanskom stolu te ćete moći osigurati uravnoteženi obrok s adekvatnim količinama proteina, masti te ugljikohidrata.

Neke tradicionalne dijelove blagdanskog stola svakako možete zadržati, poput purice, ali umjesto uobičajenih mlinaca, poslužite ju s povrćem kuhanim na pari ili toplo - hladnom salatom od žitarica i mahunarki.

Ako pak želite uvesti neke nove tradicije i poslužiti nešto sasvim drugačije, predlažemo potpuno plant based blagdanski stol sa različitim vege varijantama popularnih blagdanskih jela.

Ne trebate se odreći baš svega

Ako jako volite puricu s mlincima ili bakinu sarmu, ne morate se odreći omiljenog dijela božićnog ručka. Važno je obratiti pažnju na količinu koju ćete pojesti, stoga pripazite da tanjuri ne budu prepuni. Također, ako ste se počastili omiljenim ručkom, preskočite slatki zalogaj na kraju obroka.

Što je sa slasticama?

Nekima su blagdanski keksi i kolači omiljeni dio svakog stola. Savjetujemo da tradicionalne božićne kolače zamijenite nekim novim vrstama u kojima ćete koristiti neuobičajena brašna, poput brašna slanutka ili heljde. Također, tradicionalni bijeli konzumni šećer zamijenite nekom drugom vrstom sladila. Danas na tržištu imamo velik broj različitih prirodnih i umjetnih zaslađivača, pa izaberite između kokosovog šećera, šećera palminog cvijeta, agavina sirupa ili stevije.

Na kraju, nemojte zaboraviti bit blagdana, a to je uživanje s najmilijima u toplini doma. Blagdanski stol neka bude mjesto okupljanja najbližih članova obitelji i prijatelja, ali nemojte dozvoliti da hrana ima najvažniju ulogu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: blagdani, dijabetes,

Komentari