Fruktoza ili sorbitol, koji zaslađivač odabrati

Datum objave: 01. 01. 2005.

Fruktoza
Fruktoza, levuloza ili voćni šećer, najslađa je od svih monosaharida, iako slatkoća varira ovisno o formi. U kristalnom obliku, od konzumnog je šećera dvostruko slađa. Ukoliko se otopi u tekućini, slatkoća se smanjuje.
Fruktoza uglavnom putuje prema jetri i tamo se može iskoristiti bez inzulina. U nedostatku inzulina, fruktoza ima sposobnost konvertiranja u glukozu u jetri i na taj način doprinosi rastu glukoze u krvi umjesto da se skladišti kao glikogen. Za razliku od saharoze i glukoze koji uzrokuju nagle promjene u razini glukoze u krvi, što kod dijabetičara može uzrokovati ometanje metaboličke kontrole, fuktoza se apsorbira mnogo sporije i uzrokuje samo manje promjene u razini glukoze u krvi.

Zaslađivači na bazi fruktoze su nutritivni zaslađivači, odnosno posjeduju određenu kalorijsku vrijednost te je stoga potrebno paziti kada se planira prehrana za dijabetičare. Drugim riječima, pri planiranju prehrane za dijabetičare potrebno je u obzir uzeti kalorijsku vrijednost ovakvih zaslađivača. Iako se fruktoza apsorbira sporije, i na taj način polučuje mnogo sporiji glikemijski odgovor nego saharoza ili škrob, pokazano je da prevelike količine (dvostruko veće od uobičajenih) imaju neželjene efekte na razinu kolesterola u krvi, pogotovo na razlinu LDL ("lošeg") kolesterola (Bantle et al., 1992).
Bez obzira na navedeno, nema razloga da se dijabetičarima uskraćuje fruktoza, bilo kao dio voća i povrća (voćni šećer), bilo kao zaslađivač na bazi fruktoze.
Preporuča se ne prekoračivati dozu od 50 g fruktoze dnevno

Sorbitol
Sorbitol, poliol ili šećerni alkohol, je zaslađivač koji se nalazi u mnogim prehrabenim proizvodima. 60% je slađi od saharoze, a kalorijska vrijednost mu je za 1/3 manja. Ugodnog je okusa, nije karcinogen, ne pogoduje razvoju karijesa i koristan je oboljelima od dijabetesa. Koristi se već dugi niz godina u proizvodnji procesirane hrane, ali i drugih proizvoda, npr. farmaceutskih i kozmetičkih.
Sorbitol je veoma stabilan i kemijski neaktivan. Podnosi visoke temperature pa je pogodan za kuhanje, pečenje…
Sorbitol se sporo apsorbira , stoga kada se koristi, porast glukoze u krvi kao i inzulinska reakcija vezana uz konzumiranje glukoze uvelike je usporena. Kalorijska vrijednost (2.6 kalorija po gramu nasuprot 4.0 za šećer) sorbitola je u skladu je s zahtjevima koji se postavljaju kod kontrole tjelesne mase. Proizvodi zaslađeni sorbitolom umjesto šećerom mogu biti koristan izbor niskokaloričnih proizvoda bez šećera.

Hrana zaslađena sorbitolom može sadržavati sastojke koji doprinose povećanju kalorijske vrijednosti proizvoda te na to treba obratiti pažnju kod planiranja obroka.
Dnevna dozvoljena doza sorbitola kreće se od 30 - 50 grama. Veće doze mogu uzrokovati nakupljanje sorbitola u stanicama očiju i živaca, a kao posljedica toga može se razviti dijabetička retinopatija i neuropatija.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: zaslađivač,

Komentari