Vitaminoteka

Datum objave: 02. 01. 2018.

Blagdansko razdoblje je iza nas, a s njime i period obilatog uživanja u delicijama bogatih mastima, jednostavnim šećerima i kalorijama. 

Upravo je vrijeme nakon blagdana ili općenito nakon razdoblja slavlja uz kaloričnu hranu podobno za provođenje detoksikacije. Kvalitetna detoksikacija oslobađa organizam od otrova, ali i ponekog suvišnog kilograma zbog čega čini važnu stepenicu u poboljšanju zdravstvenog stanja te postizanju vitalnosti i dugovječnosti.

Je li Vam potrebna detoksikacija?

Često brojne simptome pripisujemo nakupljanju štetnih tvari u organizmu, od letargičnosti do oslabljenog imuniteta. No, dovoljno je osluškivati naše tijelo kako bismo se uvjerili da je vrijeme za detoksikaciju. Stoga iskreno odgovorite na sljedeća pitanja i saznajte je li vam potrebno čišćenje organizma

  • Osjećate se umorno i bezvoljni ste?
  • Patite od glavobolja?
  • Nervozni ste bez posebnog razloga?
  • Teško se koncentrirate?
  • Osjećate se depresivno i imate promjene raspoloženja?
  • Imate loš zadah, naslage na jeziku ili gorak metalan okus u ustima?
  • Imate pojačan tjelesni miris ili urin intenzivnog mirisa?
  • Budite se umorni i nakon dovoljno sati sna?
  • Imate probavne smetnje kao što su nadimanje, plinovi i “loša” probava nekoliko sati nakon obroka?
  • Apetit vam je povećan?

Ukoliko ste na barem 3 pitanja odgovorili potvrdno bilo bi poželjno da provedete detoksikaciju.

Najbolji način detoksikacije je lagana mediteranska prehrana temeljena na cjelovitim žitaricama, obilju povrća i voća te ribi i niskomasnim mliječnim proizvodima.

Kako bismo iz organizma isprali sve one toksine koje su se akumulirali pretjeranim blagovanjem potrebno je u jelovnik uvrstiti što više juha i variva. No, osim juha i variva pomoći Vam mogu i druge namirnice: uz primjer postblagdankog jelovnika saznajte kako biti u formi nakon blagdana.

Glavni detoksikacijski organ koji svakodnevno vodi bitku sa štetnim tvarima koji putem hrane, lijekova i metabolizma opsjedaju naš organizam je jetra. Stoga, kada se govori o prehrani za detoksikaciju neposredno se misli na prehranu koja potiče detoksikacijski potencijal jetre. Izdvojili smo namirnice koje posebice imaju povoljan učinak na jetru te time potiču detoksikaciju:

Brokula može pomoći u detoksikaciji organizma

Zeleni čaj i detoksikacijski enzimi

Šparoge za detoksikaciju

Crna rotkva – ljekoviti korijen paprenog okusa

Ekstrakt hmelja i rizik od karcinoma dojke

Cikla

I hren sadrži antikarcinogene spojeve

Dodatni aduti rajčice i brokule

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: detoksikacija,

Komentari