Datum objave: 01. 01. 2005.

Različite su metode liječenja pretilosti i one ovise o različitim čimbenicima.

Metoda liječenja ovisi o stupnju pretilosti, sveukupnom zdravstvenom stanju i motivaciji za gubitak tjelesne mase.

Liječenje može uključiti kombinaciju dijete, tjelovježbe, modifikaciji ponašanja i ponekad, lijekove i dodatke prehrani za smanjenje tjelesne mase.
Potrebno je naglasiti da je gubitak tjelesne mase u slučaju pretilosti ulog koji se dugoročno isplati.
Osnovni principi redukcijske dijete
[url="#"] [/url]
Piramida pravilnog mršavljenja:
Predstavlja preporuke za zdravo mršavljenje.
• Voće i povrće je smješteno na dnu piramide nasuprot kruhu, žitaricama i škrobnim proizvodima jer je ova hrana siromašna kalorijama, a bogata nutrijentima. Piramida pravilnog mršavljenja ne ograničava unos voća i povrća.
• Piramida pravilnog mršavljenja predočava zdraviji izbor između svake od pet skupina namirnica. To je stoga što sva hrana unutar pojedine skupine namirnica ne polučuje jednake učinke, blagotvorne za zdravlje, iako možda sadrže jednaku količinu kalorija.
• Dnevna tjelesna aktivnost smještena je u sredinu piramide da bi se predočila njezina središnja uloga i u uspostavljanju adekvatne tjelesne mase i u poboljšanju zdravlja.

Farmakoterapija
Ponekad promjena životnog stila, prehrambenih navika i tjelovježba ne mogu dati zadovoljavajući rezultat. Tada se treba obratiti liječniku koji će propisati terapiju lijekovima, nakon što je procijenio sve čimbenike rizika. Terapija lijekovima sigurno će biti učinkovitija ako se pacijent disciplinira za stolom i ako promijeni svoje životne navike koje su ga dovele do stanja opasne pretilosti. Lijekovi za mršavljenje indicirani su u osoba koje imaju znatno povišen BMI, a treba ih uzimati pod liječničkim nadzorom. Trenutne upute za primjenu lijekova za sniženje prekomjerne mase preporučuju da ih je prikladno koristiti kod osoba čiji BMI je viši ili jednak 30. Ukoliko su prisutni opasni čimbenici rizika i bolesti poput hipertenzije, dislipidemije, koronarne bolesti srca, te dijabetesa tip II, opravdana je primjena farmakoterapije već kod vrijednosti BMI 27.
Mehanizmi djelovanja lijekova za mršavljenje su različiti, a uključuju smanjenje osjećaja gladi, poticanje osjećaja sitosti, pojačavanje termogeneze, poticanje metabolizma, selektivno ometanje apsorpcije masti. Lijekovi učestalo posjeduju popratne pojave, te se dobrobit i rizik pojedinog lijeka treba oprezno odvagnuti za svakog pojedinca. Gruba klasifikacija lijekova za mršavljenje dijeli lijekove u one koji djeluju na središnji živčani sustav i one koji na njega ne djeluju.

Česte popratne pojave lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav su suhoća usta, glavobolja, nesanica i konstipacija. Dugotrajna primjena lijekova za mršavljenje sigurna je i ispitana za dva lijeka: orlistat i sibutramin koji su prisutni na hrvatskom tržištu pod komercijalnim imenima Xenical i Reductil.

Orlistat (Xenical)
Mehanizam djelovanja
Orlistat inhibira djelovanje intestinalne lipaze, te tako smanjuje apsorpciju masti unesene hranom za oko 30 %. U kliničkim pokusima dokazano je smanjenje tjelesne mase za 5 - 10 % od početne tjelesne mase. Budući da je smanjena apsorpcija masti, uz terapiju orlistatom preporuča se uzimanje dodatnih vitamina topljivih u mastima. Neželjeni učinci orlistata primarno se odnose na gastrointestinalne smetnje, a intenzivira ih konzumacija masne hrane.
Nekoliko znanstvenih studija promatralo je učinak orlistata na pacijente sa različitim stupnjevima netolerancije glukoze. Kod pretilih osoba sa sindromom X, terapija orlistatom rezultirala je smanjenjem prekomjerne tjelesne mase kao posljedicom smanjenja razine inzulina u krvnoj plazmi. Orlistat u kombinaciji s prehrambenim intervencijama prevenirao je pogoršanje glikemičkog statusa učinkovitije od placeba u kombinaciji s dijetom.

Sibutramin (Reductil)
Mehanizam djelovanja
Sibutramin je agens koji pospješuje osjećaj sitosti, a utječe na razinu norepinefrina i serotonina. U kliničkim pokusima dokazano je smanjenje tjelesne mase za 5 - 10 % od početne tjelesne mase. Prije propisivanja ovog lijeka preporuča se utvrđivanje čimenika rizika poput krvnog tlaka i kardiovaskularnog zdravlja. Sibutramin može uzrokovati manji porast krvnog tlaka, te se ne preporučuje osobama koje boluju od hipertenzije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari