Vitaminoteka

Datum objave: 05. 04. 2017.

Sulforafan je fitokemikalija koju pronalazimo u brokuli, a prema rezultatima novih istraživanja može utjecati na regulaciju tjelesne mase, potrošnju energije i sagorijevanje masnog tkiva.

Istraživanje na sulforafanu pokazalo je da ubrzava proizvodnju smeđeg masnog tkiva koje potiče potrošnju kalorija, a pozitivno utječe i na funkcionalnost crijevne mikrobiote pretilih domaćina. Prema ranijim istraživanjima ova fitokemikalija također uspješno pronalazi i ubija tumorske stanice, dok normalne stanice ostavlja netaknutima, a sprječava i degeneraciju zglobne hrskavice kod osteoartritisa.

Znanstvenici su novo istraživanje proveli na miševima podijeljenima u dvije grupe. Jednu grupu hranili su masnom hranom s dodatkom sulforafana, dok su drugu grupu hranili masnom hranom bez sulforafana.

Rezultati su pokazali da je tjelesna masa miševa koji su konzumirali sulforafan porasla 15% manje nego miševima koji ga nisu konzumirali. Također, prva grupa miševa imala je i 20% manje visceralnog masnog tkiva, a smanjila im se i razina glukoze u krvi te simptomi masne jetre. Bitno je i otkriće zadaće Nrf2 transkripcijskog faktora u regulaciji tjelesne mase. Nrf2 je regulator antioksidacijskog odgovora koji inducira gene važne u borbi protiv oksidativnog stresa. Uz njegovu pomoć tijelo se brani u situacijama kada izvantjelesni antioksidansi zakažu.

Naime, miševima čiji Nrf2 nije obavljao svoju zadaću tjelesna se masa povećala bez obzira na to što su konzumirali i sulforafan. Spomenuti transkripcijski faktor također djeluje u signalizaciji antioksidansa koji mogu spriječiti razvoj metaboličkog sindroma i kardiovaskularnih bolesti. Vrlo je važna i činjenica da glukorafanin, prethodnik sulforafana, smanjuje broj gram-negativnih proteobakterija u crijevima, bakterija koje se u velikim količinama nalaze u crijevima pretilih miševa i ljudi.

Izvor: Diabetes

Pošalji prijatelju na email

Komentari