Vitaminoteka

Datum objave: 14. 03. 2014.

Kanadski znanstvenici tvrde kako DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dijeta, koja se inače preporuča osobama s visokim tlakom, a karakterizirana je povišenim unosom voća, povrća i leguminoza, umjerenim unosom nisko masnih mliječnih proizvoda te niskim unosom crvenog mesa i rafiniranih proizvoda, može smanjiti i rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca.

Dosadašnja preporuka za osobe s bubrežnim kamencima bila je prehrana s niskim udjelom oksalata, najčešćim sastojkom bubrežnih kamenaca. Oksalati su prisutni u namirnicama poput špinata, riže, bulgura, slatkog krumpira, repe, čokolade, kelja i badema.

Studija je objavljena u časopisu The American Journal of Kidney Diseases, a provedena je na 41 ispitaniku tijekom 8 tjedana. Rezultati studije potvrdili su tvrdnju znanstvenika: čak 35 % niži udio bubrežnih kamenaca pronađen je u osoba koje su primjenjivale DASH dijetu u odnosu na osobe koje su koristile prehranu s niskim udjelom oksalata.

Autori studije nadodali su kako se lakše pridržavati DASH dijete nego drugog tipa prehrane jer je manje restriktivna te pruža uravnoteženi i raznovrsni unos hrane. S obzirom da se oksalati ne unose u organizam izdvojeni već u kombinaciji s brojnim drugim nutrijentima sadržanim u namirnici, autori studije naglašavaju kako je nužno obratiti pozornost na cjelokupnu prehranu, a ne na izbacivanje pojedinih namirnica bogatih oksalatima. Objasnili su također kako unosom više različitih namirnica postoji veća mogućnost da se kalcij i oksalat povežu već u želucu i crijevima smanjujući rizik od nastajanja kamenaca u bubrezima. Također, valja istaknuti kako se osobama s bubrežnim kamencima preporuča obratiti pozornost na adekvatan unos vode.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Bolesti bubrega, dijeta,

Komentari