Vitaminoteka

Datum objave: 14. 06. 2022.

Svjetski dan darivatelja krvi svake se godine obilježava 14. lipnja.

Cilj Svjetskog dana darivatelja krvi je:

  • podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju
  • dati naglasak na ključni doprinos dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi u nacionalnim zdravstvenim sustavima
  • podsjetiti na važnost osiguravanja odgovarajućih resursa i uspostave sustava i infrastrukture nužnih za povećanje prikupljanja krvi 

Krv i krvni pripravci od esencijalne su važnosti u skrbi o ženama koje pate od krvarenja povezanih s trudnoćom ili nakon poroda, zatim o djeci s teškom anemijom uzrokovanom malarijom ili pothranjenošću, o oboljelima od poremećaja krvi ili koštane srži te nasljednim poremećajima hemoglobina i imunodeficijencije,ali i žrtvama traume, kao i osobama koje prolaze određene načine liječenja ili kirurški zahvat. Potreba za krvlju je univerzalna, no pristup krvi za sve one koji je trebaju - nije.

Kako bi se osiguralo da svi koji trebaju sigurnu krv imaju pristup njoj, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje koji redovito daju krv.

Svjetski dan darivatelja krvi 2022

Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi je "Darivanje krvi je djelo solidarnosti. Darujte krvi i spasite živote.", a naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.

Pošalji prijatelju na email

Komentari