Studeni je mjesec borbe protiv karcinoma, a jedan od najčešćih oblika je karcinom debelog crijeva.
Karcinom debelog crijeva jedan je od najčešćih vrsta karcinoma koji pogađa i žene i muškarce. U rizičnu skupinu spadaju osobe u čijoj je obiteljskoj povijesti bolesti bilo prethodnih slučajeva karcinoma debelog crijeva , ali i ,među ostalim, osobe koje boluju od upalnih bolesti crijeva (IBD) poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.
U ranoj fazi ova bolest nema karakterističnih simptoma, no s vremenom se razvijaju simptomi koje valja shvatiti ozbiljno poput promjena u pražnjenju crijeva, uključujući i zatvor i proljev, osjećaj nepotpunog pražnjenja, krvarenje iz rektuma.
Karcinom debelog crijeva razvija se iz polipa koji mogu nastati kao posljedica nepravilne prehrane, a osobito one koja uključuje unos male količine vlakana, a prevelike količine crvenog mesa, alkohola i visokokalorične hrane. Znanstvenicima je već odavno poznato da mediteranska prehrana pozitivno utječe na zdravlje, a najnovijom studijom objavljenom na ESMO 19th Congress on Gastrointestinal Cancer zaključili suda se unosom svake od komponenata mediteranske prehrane smanjuje rizik od lezija i polipa u debelom crijevu za 30%. Ako se u prehranu uvede velika količina ribe i voća, a smanji unos gaziranih pića, ovaj se rizik smanjuje za čak 86%.
U svrhu osvještavanja važnosti prehrane u razvoju ove bolesti za Vas smo izdvojili prehrambene čimbenike koje mogu povećati ili smanjiti rizik od nastanka bolesti:
Plava riba potencijalno pomaže kod karcinoma debelog crijeva
Prehrambeni aditivi i karcinom debelog crijeva
Tjelesna masa i rizik od karcinoma debelog crijeva
Suhim šljivama protiv karcinoma debelog crijeva
Kava i karcinom debelog crijeva
Zapadnjački način prehrane i rizik od karcinoma debelog crijeva
Crveno meso povećava rizik od karcinoma debelog crijeva
Šećer povećava rizik od karcinoma debelog crijeva
Masna hrana i karcinom debelog crijeva