Vitaminoteka

Datum objave: 07. 11. 2017.

Studeni je mjesec borbe protiv karcinoma, a jedan od najčešćih oblika je karcinom debelog crijeva.

Karcinom debelog crijeva jedan je od najčešćih vrsta karcinoma koji pogađa i žene i muškarce. U rizičnu skupinu spadaju osobe u čijoj je obiteljskoj povijesti bolesti bilo prethodnih slučajeva karcinoma debelog crijeva , ali i ,među ostalim,  osobe koje boluju od upalnih bolesti crijeva (IBD) poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.

U ranoj fazi ova bolest nema karakterističnih simptoma, no s vremenom se razvijaju simptomi koje valja shvatiti ozbiljno poput promjena u pražnjenju crijeva, uključujući i zatvor i proljev, osjećaj nepotpunog pražnjenja, krvarenje iz rektuma.

Karcinom debelog crijeva razvija se iz polipa koji mogu nastati kao posljedica nepravilne prehrane, a osobito one koja uključuje unos male količine vlakana, a prevelike količine crvenog mesa, alkohola i visokokalorične hrane. Znanstvenicima je već odavno poznato da mediteranska prehrana pozitivno utječe na zdravlje,  a najnovijom studijom objavljenom  na ESMO 19th Congress on Gastrointestinal Cancer zaključili suda se unosom svake od komponenata mediteranske prehrane smanjuje rizik od lezija i polipa u debelom crijevu za 30%. Ako se u prehranu uvede velika količina ribe i voća, a smanji unos gaziranih pića, ovaj se rizik smanjuje za čak 86%.

U svrhu osvještavanja važnosti prehrane u razvoju ove bolesti za Vas smo izdvojili prehrambene čimbenike koje mogu povećati ili smanjiti rizik od nastanka bolesti:

Plava riba potencijalno pomaže kod karcinoma debelog crijeva

Prehrambeni aditivi i karcinom debelog crijeva

Tjelesna masa i rizik od karcinoma debelog crijeva

Suhim šljivama protiv karcinoma debelog crijeva

Kava i karcinom debelog crijeva

Zapadnjački način prehrane i rizik od karcinoma debelog crijeva

Crveno meso povećava rizik od karcinoma debelog crijeva

Šećer povećava rizik od karcinoma debelog crijeva

Masna hrana i karcinom debelog crijeva

 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debelo crijevo, karcinom, Maligne bolesti,

Komentari