Vitaminoteka

Datum objave: 30. 03. 2015.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Clinical & Experimental Allergy, sastav crijevne mikroflore dojenčadi može ukazati na budući razvoj alergija na hranu.

Istraživanje je bilo provedeno na 166 djece kojima je u dobi od tri, te kasnije u dobi od 12 mjeseci DNA analizom iz uzorka stolice određen sastav crijevne mikroflore. U dobi od 12 mjeseci djeci je kožnim testom bila ispitana i osjetljivost na pojedinu hranu.

Rezultati su pokazali da je 7,2 % djece bilo senzibilizirano barem na jednu namirnicu, a u mikroflori većine ove djece, i u dobi od tri i u dobi od 12 mjeseci, primijećena je povećana zastupljenost bakterija porodice Enterobacteriaceae te smanjena zastupljenost bakterija porodice Bacteroidaceae. Također, zapaženo je i da je općenito povećana raznolikost bakterija u crijevnoj mikroflori u dobi od tri mjeseca bila povezana sa značajnim smanjenjem rizika od alergijske senzibilizacije na hranu do prve godine života.

Autori su napomenuli kako osjetljivost na hranu kod djece u ovako ranoj dobi ne znači nužno da će se razviti i „pravu“ alergiju u kasnijem životu. Međutim, naveli su kako bi ova saznanja mogla poslužiti kao temelj budućih istraživanja koja bi otvorila vrata novim metodama prevencije alergija na hranu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija, mikroflora, Zdravlje djece,

Komentari