Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Clinical & Experimental Allergy, sastav crijevne mikroflore dojenčadi može ukazati na budući razvoj alergija na hranu.
Istraživanje je bilo provedeno na 166 djece kojima je u dobi od tri, te kasnije u dobi od 12 mjeseci DNA analizom iz uzorka stolice određen sastav crijevne mikroflore. U dobi od 12 mjeseci djeci je kožnim testom bila ispitana i osjetljivost na pojedinu hranu.
Rezultati su pokazali da je 7,2 % djece bilo senzibilizirano barem na jednu namirnicu, a u mikroflori većine ove djece, i u dobi od tri i u dobi od 12 mjeseci, primijećena je povećana zastupljenost bakterija porodice Enterobacteriaceae te smanjena zastupljenost bakterija porodice Bacteroidaceae. Također, zapaženo je i da je općenito povećana raznolikost bakterija u crijevnoj mikroflori u dobi od tri mjeseca bila povezana sa značajnim smanjenjem rizika od alergijske senzibilizacije na hranu do prve godine života.
Autori su napomenuli kako osjetljivost na hranu kod djece u ovako ranoj dobi ne znači nužno da će se razviti i „pravu“ alergiju u kasnijem životu. Međutim, naveli su kako bi ova saznanja mogla poslužiti kao temelj budućih istraživanja koja bi otvorila vrata novim metodama prevencije alergija na hranu.