Ela Lučić

Datum objave: 04. 05. 2020.

COVID-19 zarazna je bolest uzrokovana novootkrivenim oblikom koronavirusa. Mnogo se dezinformacija širi u vezi odnosa ove bolesti i hrane, stoga je potrebno dati stručne odgovore na neka uobičajena pitanja i probleme koji se javljaju.
 

Postoji li hrana koja jača imunosni sustav u borbi protiv COVID-19 infekcije?

Trenutno nema uvjerljivih dokaza o tome da određena vrsta hrane ili način prehrane može ojačati naš imunosni sustav te spriječiti infekciju koronavirusom ili pomoći u njenom liječenju. Međutim, postoji nekoliko mikronutrijenata (bakar, folati, željezo, selen, cink i vitamini A, B6, B12, C i D) koji igraju važnu ulogu u funkciji našeg imunosnog sustava. Savjetuje se pridržavanje pravilne i uravnotežene prehrane bogate voćem i povrćem, kojom možemo unijeti sve potrebne hranjive tvari, uključujući i navedene vitamine i minerale.

Osim pravilne prehrane, tjelesna aktivnost, smanjenje razine stresa i dovoljno sna također će doprinijeti održavanju normalnog funkcioniranja imunosnog sustava. Uz navedeno, dobra higijenska praksa, socijalno distanciranje i izoliranje zaraženih najbolji su poznati načini za sprječavanje širenja infekcije.

Postoje li dodaci prehrani koji jačaju imunosni sustav u borbi protiv COVID-19 infekcije?

Trenutno nema dokaza niti odobrenih zdravstvenih tvrdnji o tome da određeni dodatak prehrani može ojačati naš imunosni sustav i pomoći spriječiti ili liječiti virusne infekcije, poput COVIDa-19. To bismo svakako trebali imati na umu kada ocjenjujemo informacije iz izvora koji tvrde drugačije. Osiguravanje adekvatnog unosa prehrambenih tvari poput vitamina i minerala važno je za sveopće zdravlje i normalno funkcioniranje imunosnog sustava. Uravnotežena prehrana osigurava nam sve potrebne hranjive tvari. U slučaju specifičnih izazova u ispunjavanju prehrambenih potreba, dodaci prehrani mogu se koristiti kako bi se ispunile potrebe pojedinaca za određenim nutrijentima.

Možete li se zaraziti koronavirusom konzumacijom određene hrane?

Europska agencija za sigurnost hrane izjavila je kako trenutno ne postoje dokazi o infekciji ovim virusom prilikom konzumacije hrane. Iako je vjerojatnost prenošenja virusa putem kontaminirane hrane vrlo mala, uvijek se preporučuju dobre prakse sigurnosti hrane kako bi se smanjio rizik od zaraza koje se prenose hranom. Prilikom rukovanja ili pripremanja hrane obavezno:

  • Perite ruke sapunom prije i nakon pripreme ili konzumiranja hrane 20 sekundi.
  • Pokrijte usta i nos papirnom maramicom ili rukavom kada kašljete ili kišete i ne zaboravite nakon toga oprati ruke.
  • Operite voće i povrće prije nego što ih konzumirate.
  • Dezinficirajte površine i predmete prije i nakon uporabe.
  • Držite sirovu i kuhanu hranu odvojeno kako biste izbjegli prijenos štetnih mikroorganizama sa sirove na gotovu hranu.
  • Za sirovu i kuhanu hranu koristite različito posuđe/daske za sjeckanje kako biste spriječili unakrsnu kontaminaciju.
  • Obavezno kuhajte i ponovno zagrijte hranu na odgovarajuću temperaturu (≥72 °C tijekom 2 minute).

Možete li se zaraziti koronavirusom dodirom ambalaže hrane?

Glavni način na koji se virus COVID-19 širi s osobe na osobu je kapljičnim putem, odnosno kašljanjem i kihanjem zaražene osobe. Iz razloga što virus može opstati na kartonskoj ambalaži hrane jedan dan, a na plastičnoj ambalaži i do nekoliko dana. Također, postoji dodatni rizik od zaraze ako dodirnete površinu ili predmet koji je kontaminiran virusom, a zatim dodirnete usta, nos ili oči, a to uključuje i ambalažu hrane.

Međutim, rizik zaraze koronavirusom putem dodira kontaminirane ambalaže hrane vrlo je mali, a ovaj oblik infekcije nije prijavljen.

U trgovinama, najveći rizik kontaminacije je kontakt s drugim osobama i površinama koje se često dodiruju, poput vage, ručke kolica ili tipki dizala, iako mnoge trgovine poduzimaju mjere za dezinfekciju tih površina. Stoga je potrebno oprati ruke nakon povratka kući iz trgovine, kao i nakon rukovanja s novo kupljenom ambalažom hrane. Slijedom navedenih higijenskih mjera nema potrebe za dezinfekcijom ambalaže hrane.

Kako biste pokušali umanjiti rizik od infekcije, potrebno je poduzeti sljedeće mjere prilikom kupovine i pripreme hrane:

  • Perite ruke u trajanju od 20 sekundi sapunom i vodom prije i poslije kupovine namirnica, raspakiravanja hrane, sakupljanja robe i prijema isporučene hrane.
  • Tijekom kupovine držite se sigurne udaljenosti (minimalne preporučene udaljenosti variraju od 1 do 2 metra) od drugih osoba.
  • Nemojte odlaziti u trgovinu ako ste bolesni, već zamolite nekoga od obitelji ili prijatelja da to učine umjesto vas ili ako je moguće naručite potrebne namirnice putem interneta.
  • Izbjegavajte dodirivanje hrane osim ako ćete je kupiti.
  • Pokušajte ograničiti odlaske u trgovine planiranjem obroka, obavljati kupnje u satima kada nema gužve, koristiti samoposlugu koliko god je moguće i plaćati elektroničkim sredstvima.
  • Pokrijte usta i nos papirnatom maramicom ili rukavom kada kašljete ili kišete i ne zaboravite nakon toga oprati ruke.
  • Izbjegavajte dodirivanje lica, nosa i usta prije pranja ruku.

Može li se COVID-19 širiti putem vode iz slavine?

Virus COVID-19 nije otkriven u vodi iz slavine. Iako virus može ostati aktivan u vodi kratko vrijeme, i voda iz slavine kao i flaširana voda prolaze kroz nekoliko postupaka obrade, poput filtracije i dezinfekcije, što bi u konačnici inaktiviralo virus COVID-19.

Možete li još uvijek dojiti ako ste zaraženi virusom COVID-19?

Svjetska zdravstvena organizacija navela je da se ženama koje doje, a zaražene su virusom COVID-19 i dalje preporuča dojiti, ali one trebaju slijediti ove mjere opreza:

  • Provodite higijenu nosa i nosite masku dok dojite.
  • Operite ruke prije i nakon dodirivanja djeteta.
  • Redovito čistite i dezinficirajte površine.

Ako majčino mlijeko izdajate ručnom ili električnom pumpicom, obavezno napravite sljedeće:

  • Operite ruke prije nego što dodirnete pumpicu ili bilo koji dio boce.
  • Slijedite preporuke za pravilno čišćenje/sterilizaciju pumpice nakon svake uporabe.

Izvor: Eufic

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: COVID-19, Hrana, koronavirus, preporuke, smjernice,

Komentari