Vitaminoteka

Datum objave: 19. 06. 2018.

Hrvatski dan moždanog udara se obilježava 21.6. s ciljem poboljšanja prevencije i znanja o ovom neurološkom poremećaju. Ovom prilikom vam donosimo prehrambene preporuke za smanjenje rizika od moždanog udara i najnovija saznanja na ovu temu.

Brojnim je studijama dokazano kako umjerena konzumacija čokolade blagotvorno djeluje na srce. No, nova saznanja otkrivaju još jedno blagotvorno djelovanje , a to je smanjenje rizika od moždanog udara. Meta -analiza objavljena u časopisu Neurology otkrila je, naime, na preko 30 000 ispitanika kako osobe koje konzumiraju najviše čokolade imaju za 19% manji rizik od moždanog udara u odnosu na osobe koje čokoladu ne konzumiraju. 

Autori istraživanja smatraju da su za ovakvo djelovanje čokolade zaslužni flavonoidi čokolade, odnosno njihovo antioksidativno, protutrombotičko i protuupalno djelovanje.

Više o samom istraživanju saznajte ovdje, a savjet je  za maksimalnu protekciju ipak čokoladu konzumirati umjereno. 

Slično, istraživanje objavljeno u časopisu Stroke: Journal of the American Heart Association pokazalo je kako  žene koje dnevno piju više od jedne šalice kave imaju 22 do 25 % niži rizik od moždanog udara u odnosu na žene koje piju manje.

U svrhu smanjenja rizika od moždanog udara američko udruženje American Heart Association donijelo je smjernice koje se temelje na čvrstim dokazima. Radi se o preporukama za primarnu prevenciju, koja se odnosi na osobe koje još nisu doživjele moždani udar. 

U cilju smanjenja rizika od moždanog udara, preporuke su sljedeće:
• Slijedi mediteransku ili DASH prehranu, s redovitim unosom orašastih plodova.
• Smanji unos natrija (soli) u prehrani.
• Nemoj pušiti. Pušenje i oralna kontracepcija mogu značajno povećati rizik od moždanog udara. Ženama koje imaju migrene sa simptomima aure, pušenje povećava rizik više nego ostatku populacije.
• Jednom godišnje posjećuj liječnika radi kontrole krvnog tlaka.
• Ukoliko imaš blago povišeni krvni tlak, spriječi pojavu hipertenzije – budi tjelesno aktivan/-na, pravilno se hrani i održavaj poželjnu tjelesnu masu.
• Ukoliko imaš visoki krvni tlak, redovito ga provjeravaj kućnim tlakomjerom.
• Ukoliko ti terapija za visoki krvni tlak ne djeluje ili patiš od nuspojava, posavjetuj se s liječnikom koji će pronaći kombinaciju lijekova koja ti odgovara.

Prehrana ima važnu ulogu s smanjenu rizika od moždanog udara, a mi vam na tu temu donosimo riječ znanosti:

Jaja mogu smanjiti rizik od moždanog udara

Rajčicama protiv moždanog udara

Hranom spriječimo moždani udar

Neumjereni unos alkohola i rizik od moždanog udara

Ispitani rizični čimbenici za moždani udar

Prehranom je moguće smanjiti rizik od moždanog udara

Ginkgo biloba protiv moždanih oštećenja

Folna kiselina u prevenciji moždanog udara

Pošalji prijatelju na email

Komentari