Zob je možda sigurna za oboljele od celijakije

Datum objave: 01. 01. 2005.

Usprkos nekim preporukama da oboljeli od celijakije ne bi trebali konzumirati zob, finska studija predlaže da odrasli mogu sigurno unositi umjerene količine zobi u svoju prehranu.

Petogodišnja studija obuhvatila je 63 odrasle osobe oboljele od celijakije. Istraživanja su pokazala da su se oboljeli koji su konzumirali umjerene količine zobi, i provodili bezglutensku dijetu, oporavljali jednako dobro kao i oboljeli koji su zob u potunosti izbacili iz prehrane.

Razlog dosadašnjih preporuka o izbacivanju zobi iz prehrane je, protein koji se nalazi u zobi, a sličan je glutenu. Poznato je da oboljeli od celijakije moraju izbjegavati bilo kakve izvore glutena.

U grupi od 35 ljudi, više od polovice ih je konzumiralo zob dva puta tjedno. Prema istraživačkom timu, oboljeli u oba tima, oni koji su konzumirali zob i oni koji nisu, pokazali su poboljšanja u alergijskom odgovoru i integritetu crijeva.

U prilog svome istraživanju istraživači su dodali kako skidanje zobi s liste "zabranjenih" namirnica može poboljšati oboljelima kvalitetu života, ostavljajući im više mogućnosti pri odabiru i pripremi namirnica.

Izvor: Gut 2002;50:332-335.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija,

Komentari