O celijakiji

Datum objave: 01. 01. 2005.

Celijakija je bolest probavnog sustava kod koje dolazi do oštećenja tankog crijeva i ometanja u apsorpciji nutrijenata iz hrane, a uzrokovana je preosjetljivošću na gluten. Osobe oboljele od celijakije ne toleriraju gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i zobi.

Kada takve osobe konzumiraju hranu koja sadrži gluten, njihov imunološki sustav reagira na način da oštećuje tanko crijevo. Zapravo, dolazi do oštećenja resica (villa) koje su smještene na ovojnici tankog crijeva, a koje su odgovorne za apsorpciju nutrijenata. Bez obzira na kakvoću i količinu obroka, oboljeli postaju pothranjeni.

S obzirom da kod celijakije vlastiti imunološki sustav uzrokuje oštećenje, te da ne dolazi do apsorpcije nutrijenata, bolest se istovremeno klasificira i kao autoimuna i kao malapsorpcijska bolest. Celijakija je genetička bolest te zahvaća sve dobne skupine i oba spola, može se javiti u ranom djetinstvu (odmah nakon upoznavanja djeteta s hranom koja sadrži gluten) ili kasnije, izazvana stresom, infekcijama, u postoperativnom razdoblju isl.

Simptomi celijakije razlikuju se od oboljelog do oboljelog, a mogu uključivati: napuhavanje i bol u trbuhu, kroničnu dijareju, gubitak tjelesne mase, plinove, svijetlu stolicu, bolove u kostima, grčeve mišića, umor, usporen rast, bolove u zglobovima, napadaje, trnce u rukama i nogama, afte, osip kože, gubitak boje zubi i oštećenje zubne cakline, izostanak menstruacije...

Anemija, usporen rast, gubitak tjelesne mase, znakovi su malnutricije – ne-dobivanja dovoljno nutrijenata. Malnutricija je problem za svakoga, a osobito za djecu jer ona trebaju adekvatan unos nutrijenata da bi se pravilno razvila.

Komplikacije vezane uz celijakiju
Oštećenje tankog crijeva i problemi uzrokovani malapsorpcijom čine oboljele od celijakije rizičnima na nekoliko bolesti i zdravstvenih stanja.

· Limfom i adenokarcinom su vrste tumora koje se razvijaju u tankom crijevu
· Osteoporoza je stanje do kojeg dolazi usljed slabe apsorpcije kalcija
· Pobačaj i kongenitalna malformacja djeteta, npr. defekt nervne cijevi
· Nizak rast rezultat je neadekvatne apsorpcije nutrijenata u razvojnom periodu djeteta
· Napadaji, ili grčevi, mogu biti rezultat malapsorpcije folne kiseline

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija,

Komentari