Nove nade za oboljele od celijakije

Datum objave: 01. 01. 2005.

Nedavno je tim europskih znanstvenika razvio biosenzor koji otkriva prisutnost glutena u hrani te na taj način osobama koje boluju od celijakije pomaže u detekciji ovog za njih opasnog proteina. Celijakija je bolest uzrokovana intolerancijom probavnog sustava pacijenta prema pšeničnom proteinu, glutenu, kao i sličnim proteinima iz raži i ječma.

Cilj projekta je bio razvijanje mikrosustava sa ugrađenim modulima koji otkrivaju prisutnost glutena u hrani.
Prim. Dr. Ludvig Sollid iz Osla, tvrdi da ima snažne dokaze kako je celijakija bolest T- stanica imunološkog sustava i njegov tim upravo razvija peptidne derivate glutena koje bi T- stanice prihvaćale.

Sva ova nova istraživanja pružaju veliku nadu za osobe koje boluju od celijakije jer gluten se vrlo često upotrebljava u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Sama mogućnost razvoja proizvoda sa "prihvatljivim" glutenom predstavlja velik korak za pacijente koji su, nažalost, doživotno osuđeni na bezglutenske dijete.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija,

Komentari