Vitaminoteka

Datum objave: 12. 10. 2009.

Bolest imunološkog i probavnog sustava – celijakija, zahvaća oko 1% populacije, neizlječiva je i zahtjeva cjeloživotni oprez, poštivanje strogih pravila i svakodnevnu (samo)kontrolu.

Zahvaćni pojedinci preosjetljivi su na pšeničnu komponentu zvanu gluten, pa odatle i drugi naziv za bolest – glutenska enteropatija (oboljenje probavnog sustava karakterizirano propadanjem crijevne sluznice i značajnim smanjenjem crijevne funkcije). S obizrom na široku rasprostranjenost namirnica i proizvoda koji sadrže tragove pšenice a time i gluten , makar i u minimalnim količinama, oboljeli od celijakije moraju svakodnevno biti na pojačanom oprezu, pozorno čitati deklaracije prehrambenih proizvoda i pažljivo sastavljati svoj jelovnik.

No čini se kako nada - osim u klasičnoj terapiji – leži i u antioksidansima. Pronađeno je, naime, kako sluznica crijeva oboljelih od celijakije sadržava puno veću količinu (80-100 puta) štetnih produkata oksidacije nego sluznica zdravih ljudi. S obzirom na znatno smanjenu razinu antioksidansa u sluznici svakodnevna bi konzumacija antioksidansa mogla znatno doprinijeti poboljšanju imunološko-crijevnog statusa.

Ključni antioksidans – glutation – može se regenerirati i pomoću ostalih antioksidansa unešenih probavnim sustavom, stoga se oboljelima preporuča njihova svakodnevna kunzumacija u povećanoj količini.

Izvor: Clinical Biochemistry, Vol 42, September 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi, celijakija,

Komentari