Celijakija je česta u djece dijabetičara

Datum objave: 10. 05. 2002.

Prevalencija celijakije kod djece s dijabetesom tip I je veća za otprilike 20 puta nego što je to slučaj u općoj populaciji, rezultat je novije studije provedene u Italiji.

Dr. Graziano Barera i suradnici, sa Scientific Institute H San Raffaele, Milano, Italija, prikupili su podatke na 274 bolesnika, srednje dobi 8.28 godina u vrijeme dijagnosticiranja dijabetesa tip I. Pacijenti su bili praćeni tijekom narednih 6 godina. Autori ističu da je jedno dijete uključeno u studiji imalo dijagnozu celijakije i prije pojavljivanja dijabetesa.

Na početku bolesti dijabetesa, prevalencija celijakije iznosila je 3.6%, ili 10 slučajeva te bolesti na 274 djece, rezultat je istraživanja.

Od ukupno 15 djece pozitivnih na antiendomizialnom testu na početku dijabetesa, 10 djece je podvrgnuto biopsiji jejunuma, a kod 9 ih je dijagnosticirana celijakija.

Tijekom prve 4 godine praćenja , 12 dodatne djece testirano je pozitivno na antiendomizijalna antitijela. Od tog broja, 10 ih je podvrgnuto biopsiji, a kod 7 je postavljena dijagnoza celijakije.

Autori studije procjenjuju da ukupna prevalencija celijakije, potvrđene biopsijom, iznosi 6.2%.
Većina slučajeva celijakije je bila asimptomatska i nije bilo nikakvih simptoma niti kliničkih znakova kod pacijenata koji bi upućivali na malnutriciju.

Dr. Barera i suradnici zaključili su da " 10% djece s novo dijagnosticiranim dijabetesom tip I ima ili je razvilo serološke markere za bolest celijakije unutar perioda od 6 godina od dijagnoze dijabetesa tip I".
Liječnici, autori studije, stoga preporučuju da se djeca s dijagnosticiranim dijabetesom tip I podvrgnu serološkim testovima za celijakiju nakon dijagnosticiranja dijabetesa i uz to jednom godišnje, barem nekoliko godina nakon dijagnoze dijabetesa."

Izvor: Pediatrics 2002;109:833-838.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija,

Komentari