Vitaminoteka

Datum objave: 14. 07. 2011.

Nova studija objavljena u časopisu Menopause ukazuje da žene s neliječenom celijakijom ranije ulaze u menopauzu te imaju veći rizik od nekih komplikacija u trudnoći (pobačaji, prijevremeni porod) u odnosu na zdrave žene.

Ti učinci na reproduktivnu funkciju nisu prisutni ukoliko se celijakija dijagnosticira dovoljno rano te ako se žena pridržava bezglutenske striktne dijete. Prama najnovijem otkriću talijanskih znanstvenika, upravo bi nedostatak hranjivih tvari, zajedno sa sniženim razinama estrogena, mogao biti razlog ranije menopauze tih žena. Smatra se da je uzrok sniženim razinama estrogena u celijakiji smanjenje tjelesne masti i kronična upala. Također je primjećeno da žene s neliječenom celijakijom imaju više neugodnih simptoma povezanih s menopauzom, poput valunga, iritabilnosti, te tegoba vezanih za mišiće i zglobove.

Celijakija je bolest u kojoj imunološki sustav reagira na protein prisutan u žitaricama poput pšenice, ječma i raži, a koji se zove gluten. Jedenjem hrane koja sadrži gluten, dolazi do oštećenja sluznice tankog crijeva što posljedično dovodi do otežane apsorpcije svih tvari koje hranom konzumiramo. Kroz neko vrijeme, zajedno s često udruženim proljevima, sve to rezultira nedostatkom potrebnih aminokiselina, vitamina i minerala.

Stoga je važno rano prepoznati tipične znakove celijakije, poput anemije, probavnih smetnji, vrtoglavice, javiti se liječniku i na taj način spriječiti komplikacije i održati kvalitetu života.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija, Zdravlje žene,

Komentari