Vitaminoteka

Datum objave: 09. 01. 2017.

Znanstvenici su otkrili da jedno od petero djece s celijakijom ima oštećenje sluznice crijeva iako se hrani bezglutenskom hranom.

Nedavno je istraživanje odraslih osoba pokazalo slične rezultate. Čak 33% odraslih pacijenata na bezglutenskog prehrani ima oštećenje sluznice crijeva, bez obzira na to što nemaju nikakve simptome koji bi na to ukazivali.

Oštećenje sluznice crijeva kod odraslih osoba povećava rizik od nastanka limfoma, rizik od smanjenja mineralne gustoće kostiju i rizik od fraktura kostiju. Kod djece, pak, upalna stanja i malapsorpcija uslijed oštećenja sluznice crijeva mogu dovesti do negativnog utjecaja na fizički i kognitivni razvoj.

Endoskopijom je praćeno iscjeljenje sluznice pacijenata iznad 10 godina koji su godinu dana bili na bezglutenskoj prehrani, a provedeni su i krvni testovi. Trenutno se u kliničkim ispitivanjima za postavljanje dijagnoze celijakije obavlja biopsija sluznice crijeva, a zatim slijedi testiranje krvi kako bi se utvrdio stupanj iscjeljenja crijevne sluznice.

Rezultati istraživanja temeljeni su na ispitivanju prethodnih biopsija i proučavanju medicinskih dokumenata 103 djece s celijakijom. Biopsija crijeva djece na jednogodišnjoj bezglutenskoj prehrani ukazala je na oštećenja kod 19 od ukupno 103 ispitana djeteta. Također je utvrđeno da IgA protutijela, uz pomoć kojih se celijakija otkriva i prati, nisu bila učinkovito mjerilo iscjeljenja sluznice.

Pretpostavljalo se da će bezglutenska prehrana pomoći pri liječenju, no pokazalo se da to ipak nije slučaj kod pacijenata s celijakijom. Znanstvenici tvrde da je endoskopiju potrebno ponoviti godinu dana nakon početka provođenja bezglutenske prehrane kako bi se utvrdio pozitivan utjecaj te prehrane na zdravlje crijeva.

Izvor: Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija, Zdravlje djece,

Komentari