Vitaminoteka

Datum objave: 05. 02. 2014.

Celijakija je autoimuna bolest karakterizirana s reakcijama na protein gluten koji je prisutan u pšenici, raži i ječmu.

Dugoročnim izlaganjem glutenu dolazi do oštećenja tkiva tankog crijeva zbog čega je smanjena apsorpcija brojnih nutrijenata. Švedska studija provedena je na 7100 ispitanika dijagnosticiranih s celijakijom tijekom 1969. i 2008. godine. Praćeni su tijekom 5 godina uzimanjem redovitih biopsija tkiva tankog crijeva pri čemu je u njih 43 % ustanovljeno oštećenje tkiva.

Naime, prateći bezglutensku dijetu dolazi do postupnog poboljšanja u stanica tkiva tankog crijeva, a time i bolje apsorpcije vitamina i minerala. U prilog tome idu rezultati studije koji potvrđuju kako osobe koje se pridržavaju bezglutenske dijete imaju više razine kalcija u organizmu, a time i smanjeni rizik od fraktura kosti.

Znanstvenici tvrde kako pridržavanje bezglutenske dijete može uvelike pomoći celijakičarima smanjujući rizik od brojnih komplikacija uključujući i frakture kosti.

Studija je objavljena u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija, Kosti i zglobovi,

Komentari