Vitaminoteka

Datum objave: 06. 04. 2017.

Konzumacija čaja snižava rizik od smanjenja kognitivnih sposobnosti kod osoba starijih od 55 godina te značajno smanjuje rizik od pojave Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici su otkrili da blagotvorna svojstva listova čaja nisu ograničena samo na jednu vrstu, već su obilježja zelenog, crnog i oolong čaja. Za to su zaslužni spojevi iz lišća čaja – katehin, teaflavin, tearubigin i L-teanin, čija protuupalna i antioksidativna svojstva štite mozak od vaskularnog oštećenja (oštećenja krvnih žila) i propadanja stanica. Učestala konzumacija čaja smanjuje pad kognitivnih sposobnosti starijih osoba za 50%, dok se rizik od pojave Alzheimerove bolesti kod osoba koje su nosioci APOE e4 gena za tu bolest može smanjiti za čak 86%.

Ovi podaci rezultat su istraživanja na 957 starijih osoba provedenog od 2003. do 2005. godine. Dvije se godine proučavala njihova kognitivna sposobnost, a u istraživanje su uključeni i podaci o njihovom načinu života, zdravstvenom stanju te društvenim i fizičkim aktivnostima.

Uočena su 72 slučaja poremećaja neurokognitivne funkcije, dok je primijećeno kako je konzumacija čaja bila povezana sa smanjenjem rizika od pojave spomenutih poremećaja. Omjer vjerojatnosti mijenjao se ovisno o promjenama u učestalosti konzumacije, pa tako smanjenje rizika nije uočeno kod osobe koje čaj nisu konzumirale. Daljnja su istraživanja pokazala da se smanjenje rizika uglavnom javlja kod žena i osoba koje su nosioci gena za Alzheimerovu bolest.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da male i jednostavne promjene u načinu života mogu značajno smanjiti rizik od smanjenja kognitivnih sposobnosti i pojave neurokognitivnih poremećaja u starijoj dobi. Međutim, potrebna su još mnoga istraživanja koja će znanstvenicima pomoći u shvaćanju mehanizama zaslužnih za navedene dobrobiti.

Izvor: The Journal of Nutrition, Health & Aging

Pošalji prijatelju na email

Komentari