Vitaminoteka

Datum objave: 25. 04. 2017.

Nova istraživanja pokazala su da smeđe masno tkivo aktivirano hladnoćom može sagorijevati kalorije kako bi zagrijalo tijelo te smanjiti inzulinsku rezistenciju i neke od simptoma dijabetesa i pretilosti.

Upravo je za to zaslužan lipid 12,13-diHOME koji služi kao signalizator smeđim masnim stanicama da započnu sagorijevanje. U jednom pokusu znanstvenici su pretilim miševima dali niske razine spomenutog lipida što je posljedično dovelo do smanjenja razine triglicerida u njihovoj krvi. Ovaj je rezultat od velike važnosti jer visoka razina triglicerida u krvi kod ljudi može izazvati dijabetes i srčane bolesti.

Kako bi uočili aktivaciju smeđih masnih stanica, znanstvenici su ispitanicima morali ubrizgati malenu količinu radioaktivne glukoze koju su potom pratili pomoću pozitronske emisijske tomografije (PET). Tako je uočeno da lipidi djeluju kao signalizatori. Znanstvenici su uzeli krv 9 zdravih ispitanika na sobnoj temperaturi i na vrlo niskoj temperaturi pri kojoj je došlo do aktivacije smeđih stanica. Primijetili su da je na nižim temperaturama kod svih ispitanika došlo do povećanja razine lipida 12,13-diHOME.

Znanstvenici su zatim odlučili sličan pokus ponoviti i na miševima. I u tom pokusu potvrdili su da miševi kojima su dali lipid mnogo lakše podnose hladnoću, što upućuje na aktivaciju i povećanu djelotvornost smeđih masnih stanica pri nižim temperaturama.

Znanstvenici vjeruju da lipid 12,13-diHOME može dovesti do razvoja novih oblika liječenja pretilosti i dijabetesa ako zaista aktivira smeđe masne stanice kod ljudi. Međutim, još uvijek se prikupljaju novi podaci o njegovom djelovanju.

Izvor: Nature Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari