Datum objave: 20. 07. 2011.

Nova studija provedena na životinjama ukazuje na povezanost unosa soli u trudnica i razvoja bubrega u njihove novorođenčadi. Ako majka tijekom trudnoće uzima bilo previše ili pak premalo soli, to će imati nepovoljni učinak na prenatalni razvoj bubrega djeteta, što može uzrokovati povišeni krvni tlak u kasnijim godinama.

Rezultati ovog najnovijeg istraživanja su pokazali promjene na bubrezima (smanjenje broja glomerula-glavnih strukturnih jedinica bubrega) kao i povećanje krvnog tlaka kod potomstva ženki koje su uzimale premalo ili previše soli tijekom trudnoće. Povećan unos soli kod ženki bio je povezan i sa povišenim koncentracijama kardiotoničkog steroida - marinobufagenina (MBG), u amnionskoj tekućini.

Ovo istraživanje je samo nastavak prošlih spoznaja da prekomjerni unos soli dovodi do izlučivanja endogenih kardiotoničkih steroida kao što je MBG, koji za trudne žene može biti posebno opasan jer je povezan s niskom porođajnom težinom i povišenim krvnim tlakom kod novorođenčeta.

Prošla istraživanja su također dokazala povezanost povišenog krvnog tlaka sa smanjenjem broja nefrona, osnovne strukture i funkcionalne jedinice bubrega. Iz svega navedenog može se zaključiti da preveliki ili premali unos soli tijekom trudnoće rezultira oštećenjem strukture i funkcije bubrega.

Sljedeća istraživanja trebaju pokazati mogu li se rezultati ovih ispitivanja na životinjama primijeniti i na ljude.

Izvor: American Physiological Society (APS)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Bolesti bubrega,

Komentari