Datum objave: 14. 11. 2011.

U nedavno objavljenom istraživanju otkriveno je da alfa lipoična kiselina (ALA) značajno smanjuje pokazatelje upale koji predstavljaju čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih poremećaja kod bubrežnih bolesnika na hemodijalizi.

Dvostruko–slijepo, randomizirano, placebom kontrolirano istraživanje, u trajanju od 8 tjedana, provedeno je na 63 pacijenta na hemodijalizi, s terminalnim stadijem bolesti bubrega. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije grupe: placebo grupu i grupu koja je dobivala 600 mg ALA, a znanstvenici su pratili vrijednosti nekoliko pokazatelja upale (na početku te nakon 8 tjedana): visoko osjetljivi C-reaktivni protein (hsCRP), malondialdehid, ukupni antioksidativni status, ukupni kolesterol, trigliceride, LDL kolesterol.

Rezultati su pokazali da je uzimanje nadomjestaka alfa lipoične kiseline bilo povezano za značajnim smanjenjem vrijednosti pokazatelja upale, što nameće zaključak da bi takvi preparati mogli smanjivati rizik od kardiovaskularnih bolesti kod bolesnika na hemodijalizi.

Izvor: Journal of Renal Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Bolesti bubrega,

Komentari