Vitaminoteka

Datum objave: 07. 07. 2015.

Visoki unos fosfora povezan je s povećanim rizikom od smrti, posebice među pacijentima s bolestima bubrega.

Ovo ne čudi s obzirom da oslabljena funkcija bubrega može doprinijeti povećanju razine fosfora u tkivima i krvi, što onda dovodi do povećanog rizika od bolesti srca i kostiju.

Budući da na deklaracijama prehrambenih proizvoda navođenje razine fosfora nije obvezno, gotovo je nemoguće utvrditi koliki je njegov sadržaj u bezalkoholnim pićima. Za neka gazirana pića, poput cole, dobro je poznato da sadrže fosfornu kiselinu, međutim, novo američko istraživanje pokazalo je da su pića s dodatkom fosfora mnogo raširenija na tržištu SAD-a.

U istraživanju je analiziran udio fosfora u 46 bezalkoholnih pića koja su sadržavala aditive s fosforom, poput gaziranih pića, limunada, ledenih čajeva i aromatiziranih voda. Iako 35 % ispitanih pića prema podacima dostupnim u bazama podataka o prehrambenoj vrijednosti hrane i pića, nije trebalo sadržavati fosfor, rezultati su pokazali da su ga sva pića sadržavala, a ukupno 78 % pića ga je sadržavalo u većem udjelu nego je to u bazama podataka bilo navedeno. Primjerice, aromatizirane vode jednog popularnog američkog branda su u 2,5 dL sadržavale od 1 mg do čak 261 mg fosfora, ovisno o proizvodu.

Autori su zaključili kako bi pacijenti s bolestima bubrega trebali izbjegavati industrijski proizvedena bezalkoholna pića, pogotovo ona koja sadrže aditive s fosforom, budući da je udio ovog mineralnog elementa u njima gotovo nemoguće utvrditi.

Izvor: Journal of Kidney Diseases

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Bolesti bubrega,

Komentari