Vitaminoteka

Datum objave: 14. 04. 2017.

U nedavnom australskom istraživanju pokazano je kako dodaci prehrani s prehrambenim vlaknima mogu poboljšati simptome astme na način da stimuliraju rad crijevne mikrobiote.

Za potrebe istraživanja korišten je inulin, topljivo prehrambeno vlakno iz skupine fruktana. Promjene u kontroli astme (ACQ), funkcija pluća te crijevna mikrobiota određeni su kao metodički parametri za validaciju istraživanja.

Rezultati su pokazali da dodaci prehrani s prehrambenim vlaknima mogu imati utjecaj na sastav crijevnog mikrobioma što se pozitivno odražava na kontrolu astme kao i na redukciju upala dišnih puteva. Štoviše, primjena je bila najučinkovitija kod ispitanika koji su imali ozbiljnije oblike astme na početku istraživanja.

Paralelno istraživanje koje je ispitivalo korelaciju između unosa masne hrane i astme došlo je do zaključka da masnija hrana, a osobito ona bogata zasićenim masnim kiselinama, pogoršava upalna stanja. Unos takve hrane rezultira privremenim suženjem dišnih puteva funkcionalno zaslužnih za prijenos kisika između pluća i krvi, što se očituje pojavom pojačanih simptoma astme.

Zaključno, istraživanja pokazuju kako prehrana bogata mastima može pogoršati simptome astme, dok suprotno prehrana bogata prehrambenim vlaknima može pomoći u redukciji simptoma iste. Dodatno, istaknuto je kako pravilna i uravnotežena prehrana utječe blagotvorno na održavanje zdrave crijevne mikrobiote čija homeostaza vodi ka boljem zdravstvenom statusu osoba oboljelih od astme.

Izvor: Thoracic Society for Australia and New Zealand

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija, astma, inulin, vlakna,

Komentari