Vitaminoteka

Datum objave: 20. 02. 2024.

Za oči se kaže da su prozori duše, ali ako želimo biti manje poetični, a više praktični, možemo reći i da su oči prozori zdravlja. 

Oči stare prije od ostatka tijela, stoga problemi s očima mogu biti pokazatelj postojanja i nekog drugog zdravstvenog problema. Primjerice, male, tanke krvne žilice u očima, prve su na udaru kada dođe do začepljenja, pa čak i slabljenja arterija, što se smatra ranim stadijem srčanih bolesti. Uzimajući ovo obzir, lako je zaključiti da oči trebaju jednaku njegu kao i srce – a to u prvom redu znači zdravi životni stil.

Saznajte koje su najčešće bolesti oka.

Top nutrijenti za dobar vid

Još nas od djetinjstva prate savjeti kako trebamo jesti puno mrkve ukoliko želimo sačuvati „zdrave oči i dobar vid“. No, osim višestoljetne usmene predaje, postoje i znanstveni dokazi o pozitivnom djelovanju određenih namirnica, odnosno nutrijenata na oči i vid.  

Najvažniji za zdravlje očiju je vitamin A. Najčešće je u dodacima prehrani prisutan u obliku beta – karotena, a esencijalan je za normalnu funkciju mrežnice. Odgovoran je za sintezu rodopsina, tvari koja omogućuje noćni vid, a njegov nedostatak prvo se očituje kao noćno sljepilo.

Osim toga, pokazalo se kako Vitamin A smanjuje mogućnost nastanka katarakte te raznih makularnih degeneracija koje su glavni uzrok sljepoće u svijetu. Dnevne preporučene doze vitamina A, odnosno RDA (Recommended Dietary Allowances) za odrasle muškarce iznose 900 µg dok je za žene to količina od 700 µg.

Manje je poznato da je koncentracija vitamina C u tekućini oka oko 25 puta veća od koncentracije vitamina C u serumu, a u očnim lećama čak i do 50 puta veća što upućuje na važnu ulogu vitamina C za zdravlje očiju. Danas je poznato da vitamin C štiti leću oka od štetnih zračenja te održava integritet membrana koje reguliraju transport nutrijenata u leću.

S razvojem katarkte i makularne degeneracije povezuje se produkcija  slobodnih radikala stoga i ne čudi da su brojne studije u posljednjem desetljeću pokazale da se rizik od očnih bolesti značajno smanjuje ukoliko je prehrana bogata antioksidansima.

Stoga, uz vitamin A, C i E, za zdrave oči u prehranu valja uključiti i minerale poput cinka i selena.

Lutein-moćni pigment

Lutein i njegova strukturno srodna molekula zeaksantin pripadaju porodici ksantofila koji zajedno s karotenima čine veliku skupinu biljnih pigmenata, karotenoida.Lutein i zeaksantin izdvajaju se od drugih karotenoida zbog njihove prisutnosti u specifičnim tkivima. Nalaze se u velikoj koncentraciji u makuli, malom području retine oka, koja je odgovorna za centralni vid i jasnoću vida.

Mnoge znanstvene studije podupiru hipotezu kako lutein i zeaksantin pomažu očuvanju zdravlja makule djelujući kao zaštitnici od slobodnih radikala.

Istraživanja su pokazala da je povećana koncentracija luteina u serumu obrnuto proporcionalna s rizikom nastanka očnih bolesti, uključujući i bolesti poput makularne degeneracije (AMD) uzrokovane starenjem. Unosom luteina, bilo putem hrane bogate luteinom ili pak uzimanjem dodataka prehrani, dolazi do povećanja gustoće makularnog pigmenta (indirektno mjerenje koncentracije luteina) što može pomoći u poboljšanju vida kod pacijenata koji boluju od AMD te kod drugih očnih bolesti.

Studija objavljena u časopisu British Journal of Nutrition ukazuje kako dodaci prehrani koji sadrže lutein mogu pružiti zaštitu od štetnog učinka dugotrajnog gledanja u monitor. Poboljšana osjetljivost na svjetlo monitora primijećena je nakon 12 tjedana uzimanja luteina u 37 zdravih ispitanika koji su sudjelovali u studiji.

Za vas smo izvojili istraživanja koja su ukazala na korist pojedinih namirnica i dodataka prehrani za zdravlje oči:

Zaštitite oči omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D

Riba i školjke čuvaju oči

Riba, maslinovo ulje i orašasti plodovi za oči

Lutein i zeaksantin za zdrave oči

Za zdrave oči – kora bora!

Omega-3 masne kiseline potiču oporavak živca rožnice

Dodaci prehrani mogu usporiti razvoj očne bolesti

Pošalji prijatelju na email

Komentari