Zeleni čaj može pomoći kod alergija

Datum objave: 01. 01. 2005.

Osobe koje imaju problema sa alergijama mogli bi svome arsenalu sredstava kojima se bore protiv alergije dodati i zeleni čaj.. Rezultati studija pokazuju da redovito konzumiranje zelenog čaja može donijeti olakšanje osobama koje muče različite alergije.
Istraživači u Japanu uspjeli su, laboratorijskim testovima, identificirati sastojak u zelenom čaju koji blokira ključni receptor stanice koji je uključen u stvaranje alergijskog odgovora. Sastojak metilirani epigalokatehin galat (EGCG), može imati isti učinak na ljude.
Iako su prethodne studije pokazale da sličan sastojak u zelenom čaju polučuje antialergijsko djelovanje, konkretno ovaj sastojak, čini se, ima snažnije djelovanje, izjavili su istraživači..
«Zeleni čaj je dobar i obećavajući izvor djelotvornih antialergena» izjavio je Hirofumi Tachibana, voditelj studije, «Ukoliko Vas muče alergije, trebali bi razmisliti o tome da ga pijete češće.»
Ova studija je pokazala da metilirana forma EGCG može blokirati receptore imunoglobulina E (IgE), važne receptore u alergijskom odgovoru. Ovaj efekt je demonstratiran uz korištenje ljudskih bazofila, krvnih stanica koji otpuštaju histamin.
Metilirana forma EGCG čini se ima jače antialergijko djelovanje od normalnog EGCG, izjavili su istraživači.
Godinama su ljudi pili čaj kako bi se oduprijeli kihanju, prehladi, suznim očima, odnosno simptomima karakterističnima za prehlade i alergije. Nova studja, pridodana dokazima dosadašnjih brojnih studija, zapravo može i opravdati ovakvo vjerovanje ljudi, pogotovo kada se radi o zelenom čaju.
Ipak, nitko još nije dokazao da antialergijske komponente čaja imaju terapijsko djelovanje na osobe koje konuzmiraju zeleni čaj. Ukoliko bi se takvo djelovanje dokazalo, čaj bi bio djelotvoran u borbi protiv različitih alergena, uključujući pelud, prašinu, životinjske dlake, određene kemikalije...
Iako su rezultati obećavajući, nitko još ne može definirati koliko je čaja potrebno da bi se postiglo terapijsko djelovanje, ili koja varijanta zelenog čaja djeluje najbolje, dodali su israživači.

Pošalji prijatelju na email

Komentari