Punomasno mlijeko dobro je za astmatičare

Datum objave: 01. 01. 2005.

Osobe koje konzumiraju jednu šalicu punomasnog mlijeka dnevno manje su izložene riziku od astme od osoba koje konzumiraju obrano mlijeko. Rezultati su to istraživanja provedenih u Australiji koja su proučavala utjecaj mliječnih proizvoda na razvoj astme mladih Australaca.
Istraživanje su provodili znanstvenici sa Monash University, a bilo je dio velike studije koja je za cilj imala istražiti utjecaje i čimbenike rizika, osobito prehrambene, koji se mogu povezati sa zdravljem dišnih puteva mladih Australaca.
Istraživanja provedena na oko 1600 osoba obuhvatila su 25 nutrijenata i 120 vrsta namirnica, pokazala su da su osobe koje konzumiraju punomasno mlijeko za 34 % manje rizične na razvoj astme. Opasnost od astme smanjuje se za 16 - 17 % ukoliko se u većim količinama konzumiraju jabuke, kruške i zeleno lisnato povrće. Prema voditeljici istraživačkog tima, dr. Woods, dosadašnje preporuke za oboljele od astme upućivale su na smanjenje mliječnih proizvoda iz jelovnika.
Nasuprot dosadašnjem trendu, studija je također pokazala da sojino mlijeko kao i sir ricotta (vrsta talijanskog svježeg sira) također mogu biti alergeni za astmatičare.
Alergija na hranu veoma je važan dio prehrambene znanosti i mnogi istraživači bave se baš ovim problemom. Dr. Woods i njezin istraživački tim pokazali su da prehrana ima glavnu ulogu u bolesti kod samo 2 - 5 % atsmatičara, i to onih koji su uz astmu alergični na određenu vrstu hrane.
Izvor: Reading Scientific Services

Pošalji prijatelju na email

Komentari