Ozon može pojačati odgovor na alergene

Datum objave: 01. 01. 2005.

Višestruko izlaganje ozonu može pojačati alergijski odgovor na inhalirane alergene kod osoba koje boluju od alergijskih bolesti dišnih puteva kao što su rinitis ili astma.

Njemački istraživači naglasili su da su istraživanja već pokazala da jednokratno izlaganje količini od 200ppb (parts per bilion) i više ozona može potaknuti raniji odgovor pluća na alergene. Istraživači centra za pulmologiju i torakalnu kirurgiju bolnice Grosshansdorf odlučili su usporediti značaj jednokratnog, nasuprot višekratnom izlaganju ozonu, na ranu i kasnu fazu odgovora na alergen.

Istraživanja su uključila 11 pacijenata sa alergijskom astmom i 22 pacijenta s alergijskim rinitisom. Svi su bili jednokratno izloženi filtriranom zraku koji je sadržavao 125 ppb ozona, i 250 ppb ozona, a zatim višestruko izloženi 125 ppb ozona četiri uzastopna dana.Dvadeset sati nakon posljednjeg izlaganja, pacijenti su inhalirali jednu dozu alergena.Rezultati u odgovoru na alergen kao i parametri sline pokazali su se boljima nakon višestrukog izlaganja ozonu. Smanjenje broja eozinofila bilo je značajno i kod oboljelih od astme i oboljelih od rinitisa.

Izvor: Clinical Experimental Allergy, 2002; 32: 681-689.

Pošalji prijatelju na email

Komentari