Nepodnošenje hrane

Datum objave: 01. 01. 2005.

Većina toksičnih odgovora na hranu češće je rezultat je nepodnošenja određenih komponenata hrane nego alergija na pojedine namirnice..
Odgovor na nepodnošenje hrane, odnosno određenih komponenata hrane definira se kao reproduktivni toksični odgovor koji ne uključuje imunosni sustav. Odgovor na nepodnošenje hrane može se javiti iz različitih razloga. Hrana može sadržavati komponente, odnosno molekule koje organizam ne može razgraditi i probaviti uzrokujući toksičnu reakciju kada ta molekula putuje probavnim traktom. Nepodnošenje laktoze je jedan od primjera toksičnog odgovora. Uzrok nepodnošenja hrane može biti i prisutnost određenih aditiva i konzervansa, primjerice sulfita u procesiranoj hrani..
Postoji više vrsta nepodnošenja hrane, najčešće je nepodnošenje:

Laktoze
Tirozina
Konzervansa i aditiva

  • Glutena
  • Pošalji prijatelju na email

    Komentari