Najčešći oblici nepodnošenja hrane
Nepodnošenje laktoze
Najčešći oblik nepodnošenja hrane je nepodnošenje laktoze. Nepodnošenje laktoze pogađa otprilike 10 % odraslih, a povezano je sljedećim simptomima: nadutost, plinovi i proljev nakon konzumacije kravljeg mlijeka. Kravlje mlijeko sadrži šećer laktozu, koji da bi se u organizmu razgrado treba enzim laktazu. Neke osobe nemaju ovaj enzim, pa stoga i ne mogu probaviti laktozu.Neprobavljena laktoza putuje probavnim traktom do crijeva gdje biva fermentirana od strane bakterija mliječne kiseline uzrokujući stvaranje plinova, napuhavanje i bol, simptome karakteristične za nepodnošenje laktoze.
Nepodnošenje laktoze ne uključuje imunosni sustav pa se stoga i ne može nazvati alergijom. Međutim, nepodnošenje hrane može izazvati tjelesnu nelagodu, pa se, u svrhu izbjegavanja neugodnih simptoma, preporuča sljedeće:
Nepodnošenje glutena
Nepodnošenje glutena se najčešće promatra odvojeno od nepodnošenja hrane i alergija na hranu jer zapravo ima karakteristike obiju vrsta preosjetljivosti na hranu. Preosjetljivost na gluten je karakteristika celijakije, bolesti probavnog sustava kod koje dolazi do oštećenja tankog crijeva i ometanja u apsorpciji nutrijenata iz hrane.
Gluten nije jedna supstanca, on zapravo predstavlja mješavinu supstanci i se sastoji od 80 % proteina, te 20 % ugljikohidrata, masti i minerala.
Najbolji način da se izbjegnu simptomi koji su rezultat alergijske reakcije ili odgovora na nepodnošenje glutena je striktna bezglutenska prehrana, odnosno prehrana koja se sastoji od konzumiranja namirnica koje ne sadrže gluten. Važno je napomenuti da ne postoji određena doza glutena koja će izazvati neželjene reakcije, stoga je iz prehrane potrebno izbaciti sve namirnice koje sadrže gluten, bez obzira na njegovu količinu u određenoj namirnici.
Tradicionalno, pšenica, ječam, raž i zob se definiraju kao žitarice koje sadrža gluten. U posljednje vrijeme međutim vode se istraživanja, a sa time u vezi i rasprave o tome da li se zob uistinu treba izbjegavati pri prakticiranju bezglutenske prehrane.
Potrebno je naglasiti da bezglutenske prehrana nije nimalo štetna za organizam, gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga sačinjavaju su zamjenjive brojnim drugim prehrambenim izvorima.
Nepodnošenje konzervansa i aditiva
Brojna su izvješća koja govore o reakcijama nepodnošenja hrane koja sadržava konzervanse i aditive. Prehrambeni konzervansi, primjerice benzoati (uključujući natrij-benzoat, aditiv koji se nalazi u velikom broju procesiranih namirnica), sulfati i hidroksitoluen, umjetne arome i boje često uzrokuju osip. Od 1986. godine FDA (Food and Drug Agency – Agencija za hranu i lijekove) zahtijeva da se sadržaj sulfita u namirnicama koje ih sadržavaju obavezno označi na etiketama, a njihovo dodavanje namirnicama koje se konzumiraju svježe, primjerice voću i povrću, je zabranjeno.
Najbolji način izbjagavanja konzervansa i aditiva na koji je osoba alergična je pažljivo čitanje etiketa proizvoda ili možda i bolji način, konzumiranje svježih, neprerađenih namirnica.
Nepodnošenje tiramina
Reakcije na tiramin (molekulu nalik na aminokiselinu) ili fenilalanin mogu biti rezultat konzumiranja sljedećih namirnica:
Simptomi nepodnošenja tiramina uključuju osip, angioedem, migrene, šmrcanje, a ponekad i astmu. Štoviše, neki istraživači sugeriraju da je više od 20 % migrena uzrokovano nepodnošenjem hrane ili alergijama na hranu.
Tiramin i migrene
Tiramini su derivati aminokiseline tirozina. Nakon dužeg vremena, tirozin u nekim namirnicama, primjerice jajima, mesu, siru bakterije pretvore u tiramine. Isti proces se dešava i u probavnom traktu kada je probava usporena. Iz navedenog razloga, osobe koje su preosjetljive na tiramin trebaju poduzeti korake za zaštitu svojega probavnog sustava jednako kao i izbjegavati namirnice koje sadrže tiramin.
Iako mehanizam kojim tiramin uzrokuje reakcije poput migrene nije u potpunosti jasan, rezultati brojnih istraživanja sugeriraju da osobe koje pate od migrena možda u potpunosti ne neutraliziraju tiramin. Dok normalnom neutralizacijom kroz proces detoksifikacije tiamin biva apsorbiran u probavnom traktu, kod osoba preosjetljivih na tiramin povišena razina neneutraliziranog tiramina apsorbira se u mozgu gdje može uzrokovati poremećaje u normalnim moždanim funkcijama te bol koja se definira kao migrena.
Hrana koja pomaže u detoksifikaciji tiramina uključuje namirnice koje sadržavaju sumpor: